Błyskawiczne Ciasto z Borówkami



Tym razem nasze ulubione ciasto z borówkami amerykańskimi, które piekę co roku, w sezonie borówkowym. Jest bardzo szybkie i co najważniejsze proste w przygotowaniu a dodatkowo bardzo smaczne.

Ciasto z borówkami jest mięciutkie, lekko wilgotne i delikatne w smaku. Ciężko zaprzestać na jednym kawałku. Idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy. Możemy je także zjeść na śniadanie ze szklanką mleka.

Domowe ciasto z borówkami jest banalnym wypiekiem, ale gwarantuję, że zachwyci Waszych gości. Nie musimy stawiać na skomplikowane i wymyślne wypieki. Czasem warto postawić na minimalizm.
Ciasto z borówkami jest niezawodne i najprostsze, jakie można spotkać. Możemy je przygotować z dodatkiem innych sezonowych owoców.

Serdecznie zapraszam do wyprobowania przepisu na ciasto z borówkami, które z pewnością zachwyci Wasze podniebienia.



Jeśli macie nadmiar borówek polecam także wypróbować przepis na:

PRZEPIS NA CIASTO Z BORÓWKAMI

Składniki:

  • 2 jajka M
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/3 szklanki mąki pszennej typu 450
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 100g borówek 


Wykonanie:

  • Mąkę przesiewamy przez sito. 
  • Wszystkie suche składniki przesypujemy do miski i mieszamy, następnie dodajemy mokre składniki i miksujemy na średnich obrotach miksera.
  • Keksówkę o wymiarach 15×25 wykładamy papierem do pieczenia i nacieramy tłuszczem. Przelewamy ciasto do keksówki.
  • Na cieście układamy wcześniej umyte, osuszone borówki. 
  • Pieczemy w nagrzanym piekarniku 40 minut w temperaturze 180°C, grzanie od dołu. Następnie nastawiamy grzanie góra/dół i pieczemy jeszcze 10 minut.




3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *