Ciastka Gęsie Łapki z Jabłkiem



Kruche ciasteczka serowe o bardzo ciekawiej nazwie – gęsie łapki. To bardzo smaczne, wręcz rozpływające się w ustach ciasteczka, które są bardzo łatwe w przygotowaniu.

Swoją strukturą przypominają nieco ciasto francuskie. Delikatne, kruche ciasteczka z dodatkiem jabłka z pewnością Wam posmakują.

Poniżej znajdziecie przepis na ciastka gęsie łapki z jabłkiem. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Takie ciasteczka to prawdziwa rozkosz, sprawdźcie sami!

Ciasteczka te powinny być złożone jeszcze drugi raz na pół, tak, aby faktycznie swoim kształtem przypominały gęsie łapki. Jednak z racji, że dodaliśmy do środka jabłko, złożyliśmy je tylko na raz na pół.



PRZEPIS NA GĘSIE ŁAPKI

Składniki:

  • 300g mąki pszennej tortowej 
  • 250 g masła 
  • 200 g twarogu 
  • 2 łyżki cukru
  • 2 małe jabłka – 300 g

Przygotowanie:

  • Masło pokrój na mniejsze kawałki, dodaj mąkę, twaróg i wyrób jednolite ciasto. Włóż na 1h na lodówki. 
  • W między czasie umyj, obierz i pokrój w ćwiartki jabłka. Usuń gniazda nasienne a ćwiartki jabłek pokrój w cienkie plasterki.  
  • Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość  5 mm. Wycinaj koła przy pomocy szklanki. 


  • Na połówce placka serowego układaj  po plasterku jabłka. 
  • Placek składaj na pół. Z podanych składników można uzyskać ok 35 sztuk ciasteczek. 
  • Ciastka od góry delikatnie zanurz w cukrze. Dolnej warstwy (tej która będzie stykać się z blaszką) nie taczamy w cukrze.  


  • Ciastka piecz w nagrzanym piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 stopni, grzanie góra/dół. 


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

1 komentarz

Dodaj komentarz

13 − osiem =