Ciasto 3 BIT Bez Pieczenia



Ciasto 3 bit bez pieczenia to super prosty do wykonania deser, którego nazwa wywodzi się od uwielbianego przez wiele osób batonika 3 bit. Ciasto 3 bit jest bardzo szybkie w przygotowaniu, a co najważniejsze, możemy go wykonać bez użycia piekarnika.

Ciasto 3 bit możemy wykonać na herbatnika tak jak w tym przepisie lub na biszkoptach. Oczywiście można także przygotować 3 bita w wersji pieczonej, wystarczy krakersy lub biszkopty zastąpić tradycyjnym pieczonym biszkoptem.

Przepis ten jest chyba jednym z najczęściej poszukiwanych, nic dziwnego, domowy 3 bit smakuje naprawdę świetnie. Bo któż nie lubi masy krówkowej z dodatkiem puszystej śmietany?



Ciasto to składa się z masy śmietanowej, warstwy budyniowej, masy krówkowej i pysznych krakersów, które przełamują słodki smak pozostałych składników.

Macie ochotę na pysznego 3 bita bez pieczenia? Jeśli tak, zapraszamy do zapoznania się z poniższym przepisem. Na pewno nie pożałujecie!

PRZEPIS NA CIASTO 3 BIT

Składniki:

  • 500 g herbatników
  • 500 g masy krówkowej

Składniki na krem budyniowy:

  • kostka masła – 200 g
  • 2 budynie bez cukru – proszek 2 x 40 g
  • 2 szklanki mleka 2% – 500 ml
  • 2 łyżki cukru

Składniki na masę śmietanową:

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • 100 ml wrzątku
  • Dodatkowo: 5 kostek gorzkiej czekolady do posypania


Przygotowanie kremu budyniowego:

  • Do rondelka wlej 1,5 szklanki mleka oraz dwie łyżki cukru i doprowadź do wrzenia.
  • Zostaw pół szklanki mleka i wymieszaj w niej proszek budyniowy, który wlej do wrzącego mleka.
  • Od razu zacznij mieszać budyń.
  • Budyń odstaw do przestudzania pod przykryciem by nie powstał kożuch.
  • Ubijaj masło mikserem na najwyższych obrotach. Stopniowo dodawaj przestudzony budyń.

Przygotowanie formy:

  • Formę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Dno wypełnij pierwszą warstwą herbatników.
  • Na herbatniki wyłóż masę krówkową z puszki.
  • Na warstwę krówkową wyłóż drugą warstwę herbatników, a następnie przestudzony krem budyniowy.
  • Na krem wyłóż ostatnie piętro z herbatników.


Przygotowanie masy śmietanowej:

  • Dwie płaskie łyżki żelatyny zalej wrzątkiem.
  • Mieszaj całość aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny i ostygnięcia.
  • Bardzo dobrze schłodzoną śmietankę i cukier ubij.
  • Cienką strużką wlewaj żelatynę. Miksuj na najmniejszych obrotach, ale tylko do połączenia się masy i od razu wyłóż na herbatniki.
  • Ciasto oprósz drobno startą czekoladą.
  • Ciasto umieść w lodówce najlepiej na całą noc.


Kochani, musicie uważać, gdyż ciasto 3 bit jest naprawdę uzależniające. Z pewnością nie skończy się na jednym kawałku!

Jeśli lubicie domowe ciasta bez pieczenia, zapraszamy także do wypróbowania przepisu na: Kinder Country Bez Pieczenia



2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *