Ciasto Maślane z Borówkami



Ciasto maślane z borówkami – delikatne wilgotne, puszyste i mięciutkie, wręcz rozpływa się w ustach. Bardzo lubimy piec tego typu ciasta, ponieważ takie tradycyjne wypieki smakują najlepiej w naszym domu.

Jesteśmy pewni, że ciasto maślane z borówkami posmakuje również Wam i Waszym domownikom.

Ciasto maślane z borówkami to świetny deser do kawy, a także smaczny poczęstunek w przypadku niezapowiedzianych gości.



PRZEPIS NA CIASTO MAŚLANE Z BORÓWKAMI

Składniki:

  • 100 g miękkiego masła
  • pół szklanki cukru 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki mąki 
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczeni
  • 250 g  borówek 

Przygotowanie:

  • Masło utrzyj z cukrem, cukrem wanilinowym a następnie z jajkami, dodając je stopniowo.
  • Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiej do masy maślanej i wymieszaj na jednolite ciasto.


  • Wyłóż ciasto na blaszkę ( wymiar 25×25) wyścieloną papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładaj borówki.
  • Piecz (grzanie góra-dół) w temperaturze 180°C przez ok. 25 min.
  • Ciasto można posypać cukrem pudrem.


3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *