
Sprawdzony i mega smaczny przepis na lekkie ciasto z mrożonymi truskawkami. Delikatny biszkopt z dodatkiem pysznej masy i truskawek to prawdziwy raj dla podniebienia. Oczywiście w sezonie truskawkowym możemy użyć świeżych truskawek, jednak mrożone również smakują świetnie.
To lekkie i smaczne ciasto to idealny dodatek do kawki, a także świetny wypiek, którym możemy poczęstować swoich gości. Z pewnością będą zachwyceni tak smacznym i lekkim smakołykiem.
Poniżej zaprezentuję Wam jak krok po kroku wykonać pyszne ciasto z mrożonymi truskawkami i masą budyniową. Zapraszam!
PRZEPIS NA CIASTO Z TRUSKAWKAMI I MASĄ BUDYNIOWĄ
Składniki:
*blaszka 36×24
BISZKOPT
- 4 jajka
- 80 g mąki
- 100 g cukru
- 1/2 łyżeczki sody
*należy wykonać 2 biszkopty
MASA BUDYNIOWA
- 800 ml śmietanki 30%
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki wrzątku
- 2 łyżki żelatyny
- 80 g proszku budyniowego (2 opakowania budyniu bez cukru)
- 400 ml mleka
MASA TRUSKAWKOWA
- 800 g mrożonych truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 1 galaretka cytrynowa
GALARETKA Z OWOCAMI
2 galaretki truskawkowe
3 garście mrożonych truskawek
Sposób przygotowania
BISZKOPT
- Białka ubijamy na pianę. Stopniowo dodajemy po łyżce cukru.
- Dodajemy żółtka i delikatnie miksujemy.
- Dodajemy mąkę i sodę, mieszamy szpatułką.
- Gotową masę wylać na blachę i piec w temperaturze 160 stopni z grzaniem góra-dół przez 25 minut.
MASA TRUSKAWKOWA
- Truskawki blendujemy na mus.
- Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzątku. Gdy się rozpuszczą, dodajemy je do truskawek.
- Gdy masa będzie tężeć, wykładamy 1/2 na biszkopt. Od razu rozpoczynamy przygotowanie masy budyniowej. Należy to robić dość szybko, by pozostała masa truskawkowa nie stężała.
MASA BUDYNIOWA
- Żelatynę umieszczamy we wrzątku. Co jakiś czas mieszamy łyżką, aż żelatyna się rozpuści. Pozostawiamy do ostygnięcia.
- Budyń przygotowujemy w 400 ml mleka. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Gdy budyń ostygnie, miksujemy go na krem.
- Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Następnie ciągle miksując, dodajemy budyń. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żelatynę. Masa powinna szybko tężeć.
- Na biszkopt z masą truskawkową wykładamy 1/2 masy budyniowej. Całość przykrywamy biszkoptem, na nim rozsmarowujemy pozostałą masę truskawkową, a następnie masę budyniową.
GALARETKA Z OWOCAMI
- Truskawki rozmrażamy i kroimy na duże kawałki
- Galaretki rozpuszczamy w 700 ml wrzątku. Dodajemy do niej owoce.
- Gdy galaretka będzie tężeź, wylewamy ją na placek.




Pycha! Polecam
Jaki wymiar blachy?
tradycyjna 36×24
Fajny przepis tylko brakuje wymiarów blaszki oraz czasu i temperatury pieczenia biszkoptów.
Informacje te znajdują się w przepisie: „piec w temperaturze 160 stopni z grzaniem góra-dół przez 25 minut” blaszka 36×24
A jeśli upiekę 1 duzy biszkopt i podziele na pol to podwajam ilosc wszystkich skladnikow?
dokładnie tak 🙂