Lekkie Ciasto z Mrożonymi Truskawkami i Masą Budyniową



Sprawdzony i mega smaczny przepis na lekkie ciasto z mrożonymi truskawkami. Delikatny biszkopt z dodatkiem pysznej masy i truskawek to prawdziwy raj dla podniebienia. Oczywiście w sezonie truskawkowym możemy użyć świeżych truskawek, jednak mrożone również smakują świetnie.

To lekkie i smaczne ciasto to idealny dodatek do kawki, a także świetny wypiek, którym możemy poczęstować swoich gości. Z pewnością będą zachwyceni tak smacznym i lekkim smakołykiem.

Poniżej zaprezentuję Wam jak krok po kroku wykonać pyszne ciasto z mrożonymi truskawkami i masą budyniową. Zapraszam!

PRZEPIS NA CIASTO Z TRUSKAWKAMI I MASĄ BUDYNIOWĄ

Składniki:

*blaszka 36×24

BISZKOPT

  • 4 jajka
  • 80 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżeczki sody

*należy wykonać 2 biszkopty



MASA BUDYNIOWA

  • 800 ml śmietanki 30%
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 2 łyżki żelatyny
  • 80 g proszku budyniowego (2 opakowania budyniu bez cukru)
  • 400 ml mleka

MASA TRUSKAWKOWA

  • 800 g mrożonych truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 galaretka cytrynowa

GALARETKA Z OWOCAMI

2 galaretki truskawkowe
3 garście mrożonych truskawek

Sposób przygotowania

BISZKOPT

  • Białka ubijamy na pianę. Stopniowo dodajemy po łyżce cukru.
  • Dodajemy żółtka i delikatnie miksujemy.
  • Dodajemy mąkę i sodę, mieszamy szpatułką.
  • Gotową masę wylać na blachę i piec w temperaturze 160 stopni z grzaniem góra-dół przez 25 minut.


MASA TRUSKAWKOWA

  • Truskawki blendujemy na mus.
  • Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzątku. Gdy się rozpuszczą, dodajemy je do truskawek.
  • Gdy masa będzie tężeć, wykładamy 1/2 na biszkopt. Od razu rozpoczynamy przygotowanie masy budyniowej. Należy to robić dość szybko, by pozostała masa truskawkowa nie stężała.

MASA BUDYNIOWA

  • Żelatynę umieszczamy we wrzątku. Co jakiś czas mieszamy łyżką, aż żelatyna się rozpuści. Pozostawiamy do ostygnięcia.
  • Budyń przygotowujemy w 400 ml mleka. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • Gdy budyń ostygnie, miksujemy go na krem.
  • Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Następnie ciągle miksując, dodajemy budyń. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żelatynę. Masa powinna szybko tężeć.
  • Na biszkopt z masą truskawkową wykładamy 1/2 masy budyniowej. Całość przykrywamy biszkoptem, na nim rozsmarowujemy pozostałą masę truskawkową, a następnie masę budyniową.


GALARETKA Z OWOCAMI

  • Truskawki rozmrażamy i kroimy na duże kawałki
  • Galaretki rozpuszczamy w 700 ml wrzątku. Dodajemy do niej owoce.
  • Gdy galaretka będzie tężeź, wylewamy ją na placek.




7 komentarzy

  1. Fajny przepis tylko brakuje wymiarów blaszki oraz czasu i temperatury pieczenia biszkoptów.

    • Informacje te znajdują się w przepisie: „piec w temperaturze 160 stopni z grzaniem góra-dół przez 25 minut” blaszka 36×24

  2. A jeśli upiekę 1 duzy biszkopt i podziele na pol to podwajam ilosc wszystkich skladnikow?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *