Domowa Pizza na Cienkim Cieście



Ciasto na pizze to jedna z największych tajemnic tego włoskiego dania. Jeśli ciasto będzie udane, cała pizza z pewnością będzie smakować wyśmienicie. Dodatki do pizzy to już kwestia indywidualna, ponieważ na domową pizzę możemy dać wszystko, co tylko lubimy.

Ciasto na pizzę wbrew pozorom wcale nie jest rzeczą trudną. W sieci krąży wiele różnego rodzaju przepisów, jednak większość z nas ma swój ulubiony i sprawdzony przepis, z którego zawsze korzysta. Czasem jednak warto poeksperymentować i udoskonalić swoją domową pizzę, aby była jeszcze smaczniejsza.

Pizza na cienkim cieście to raj dla naszego podniebienia. W naszym domy bardzo często ją przygotowujemy, ponieważ wszyscy bardzo lubimy domową pizzę. Macie ochotę wypróbować naszego przepisu? Jeśli tak, to zapraszamy poniżej!



Tym razem przygotowaliśmy domową pizzę na cienkim cieście z szynką, pieczarkami, mozarellą i kukurydzą. Dodatki stanowi ser feta, parmezan i rukola.

DOMOWA PIZZA NA CIENKIM CIEŚCIE – PRZEPIS

Składniki na ciasto:

  • 25 g świeżych droższy lub 7 g instant,
  • 150 ml ciepłej wody,
  • 250 g mąki pszennej typu 450,
  • 1 łyżeczka soli,
  • łyżka oliwy,
  • 1/2 łyżeczki cukru,

Dodatki:

  • 6 plastrów szynki
  • 80g mozzarelli startej na tarce 
  • 40g fety pokrojonej w kostkę 
  • 2 łyżki kukurydzy 
  • odrobine cebuli 
  • 1 spora pieczarka pokrojona w paski 
  • odrobina rukoli i parmezanu do posypania


Sos:

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • szczypta chilli
  • bazylia 

Przygotowanie:

  • Rozczyn: drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy 2 łyżki mąki oraz cukier. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
  • Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z solą. Wlewamy rozczyn i mieszamy łyżką, przez 3 minuty, pod koniec dodajemy oliwę.
  • Powstałe ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką. Wyrabiamy przez 15 minut do momentu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
  • Wyrobione ciasto wykładamy do dużej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.


  • Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, chwilę zagniatamy, następnie dzielimy na 2 kulki i odkładamy na bok na 7 minut, przykrywając je ściereczką.
  • Blaszki na pizzę smarujemy delikatnie oliwą, na środek wykładamy kulkę ciasta. Delikatnie spłaszczamy, po czym rozprowadzamy palcami po całej powierzchni blaszki.
  • Smarujemy rozprowadzone ciasto sosem, następnie nakładamy dodatki.
  • Odczekać ok. 10 minut, aż ciasto podrośnie. Piec na środkowym poziomie piekarnika, grzanie góra – dół w 250 stopniach przez 10 minut.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

siedemnaście − siedem =