Przepis na Domowe Sajgonki



Sajgonki to potrawa, która w ostatnim czasie stała się bardzo popularna. Nie są aż tak dobrze znane jak sushi, jednak wiele z nas coraz chętniej je przygotowuje i spożywa. Domowe sajgonki odrobinę przypominają nasze naleśniki lub krokiety, jednak ich smak jest całkiem inny. 

Sajgonki składają się z zawiniętego w papier ryżowy farszu z dodatkiem mięsa i warzyw.  Najczęściej przygotowywane są z mięsa wołowego lub kurczaka. Sajgonki możemy usmażyć na głębokim oleju lub zapiec w piekarniku. Podawane są z sosem słodko – kwaśnym. My bardzo lubimy domowe sajgonki z sosem sojowym. 

Do przygotowania domowych sajgonek potrzebne będą świeże żywa pokrojone w cieniutkie paseczki. Dodatkiem będzie oczywiście mięso, my wybraliśmy wołowinę.



PRZEPIS NA DOMOWE SAJGONKI

Składniki:

  • mięso mielone wołowe – 500 g
  • marchew – 2 sztuki
  • cebula – 2 sztuki
  • czosnek – 3 ząbki
  • kapusta pekińska – 1 sztuka
  • makaron ryżowy – 100 g
  • sól, pieprz
  • sos sojowy – 3 łyżki
  • papier ryżowy – 1 opakowanie
  • grzyby mun – 1 garść
  • sos do sajgonek
  • sos sojowy


Przygotowanie:

  • Marchewkę obieramy, kroimy w paseczki lub ścieramy na tarce i gotujemy do miękkości.
  • Cebulkę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na drugiej patelni w 2-3 łyżkach oleju. Następnie dodajemy mięso mielone i posiekaną kapustę pekińską. Doprawiamy pierzem solą, sosem sojowym i podsmażamy.
  • Do mięsa dodajemy ugotowaną marchewkę.
  • Grzyby mum przygotowujemy zgodnie z opakowaniem, makaron ryżowy również.
  • Dodajemy makaron, pokrojone w paski grzyby mum i marchewkę.


  • Przygotowujemy papier ryżowy. Moczmy płatki i zawijamy farsz, jak krokiety.
  • Sajgonki kładziemy na rozgrzany olej i obsmażamy z dwóch stron. Można to robić też wrzucając na głęboki olej, ale tak jest bardzkiej dietetycznie.
  • Podajemy z sosami.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *