Domowy Rosół Drobiowo – Wołowy



Rosół to bardzo popularne, niedzielne danie. To nasza polska tradycja, która przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. W brew pozorom to bardzo czasochłonne danie, ponieważ rósł musi się chwilę pogotować, aby był smaczny.

Zapraszam na mój domowy rosół drobiowo- wołowy, który przygotowuję tradycyjnie co niedzielę.

To wyjątkowo smaczna i uniwersalna zupa, którą możemy podawać z makaronem, zacierką czy lanymi kluskami. Domowy rosół to także świetna baza do innych smacznych zup.

Składniki:

  • korpus, udka oraz skrzydełka z kurczaka
  • 30 dag wołowiny z kością
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3 liście selera
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • liście lubczyku
  • pieprz, sól do smaku
  • ulubiony makaron


Przygotowanie:

  • Mięso myjemy i zalewamy 5 litrami wody. Stawiamy na średniej mocy palnika. Podczas gotowania zbieramy pojawiające się szumowiny.
  • Po ok. 15 minutach dodajemy pieprz, liście laurowe, czosnek, marchewkę, selera oraz pietruszkę.
  • Cebulę przypalamy i również wrzucamy do rosołu.
  • Po ok. godzinie gotowania dodajemy natkę pietruszki oraz lubczyk, oraz doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
  • Podajemy z ulubionym makaronem.
  • W wersji mojego męża z jajkiem na twardo 🙂


Rosół nie tylko świetnie smakuje, ale posiada także cenne właściwości zdrowotne, sprawdźcie jakie: Dlaczego Rosół Jest Zdrowy?

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

piętnaście − dwanaście =