Domowy Sernik z Makiem



Sernik z makiem, czy też seromakowiec lub seromak różne nazwy już słyszałam, ale jak zwał tak zwał. Nazwa nie ma tutaj znaczenia, ponieważ najważniejszy jest smak. Połączenie maku z serem to bardzo ciekawa kompozycja smakowa a sernik z makiem to obowiązkowa pozycja na liście świątecznych wypieków.

Sernik z makiem na kruchym spodzie to bardzo smaczne a zaraz bardzo proste ciasto. Połączenie białej warstwy sera i ciemniej warstwy maku wygląda bardzo ciekawie, dzięki czemu ciasto bardzo ładnie prezentuje się na stole. W naszym domu to jeden z obowiązkowych ciast, którego nie może zabraknąć na świętach.

Szybki sernik z makiem, bo właśnie tak możemy nazwać ten wypiek, jest naprawdę prostym ciastem, dlatego też śmiało możecie pokusić się o jego przygotowanie, nawet jeśli jeszcze nigdy nie robiliście tego typu ciast. Zerknijcie do poniższego przepisu, a sami się przekonacie, że wcale nie jest on taki trudny.

Sernik to jeden z naszych ulubionych deserów, który bardzo często gości w naszym domu, nie tylko w święta. Bardzo często przygotowuję domowy sernik z 15 jaj, ponieważ nasza rodzina go uwielbia. Sernik z makiem to również bardzo smaczne i lubiane przez naszych domowników ciasto. Mam nadzieję, że posmakuje także i Wam. Zapraszam do zapoznania się z poniższym przepisem.



PRZEPIS NA SERNIK Z MAKIEM

MASA SEROWA

Składniki

  • 60 g budyniu śmietankowego 
  • 100 g  masła
  • 1 kg sera na sernik (twaróg sernikowy President)
  • 500 g twarogu półtłustego 
  • 300 g cukru 
  • 6 jajek

Przygotowanie 

  • Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę.
  • Masło utrzyj z cukrem oraz żółtkami. 
  • Dodaj twaróg, ser, proszek budyniowy, ubitą pianę z białek.

MASA MAKOWA

Składniki

  • 70 g rodzynek
  • 450 g zmielonego maku
  • 70 g  masła
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • aromat migdałowy

Przygotowanie

  • Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, następnie ciągle miksując dodawaj stopniowo cukier a następnie żółtka.
  • Dodaj mak, roztopione masło, rodzynki i aromat migdałowy Dokładnie wymieszaj.


KRUCHE CIASTO

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 150 g masła 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 jajko

Przygotowanie 

  • Wszystkie składniki umieść na stolnicy i wyrób ciasto.
  • Rozwałkuj i wyłóż nim blachę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Na cieście umieść masę makową, wyrównaj, następnie masę serową. 
  • Włożyć do nagrzanego piekarnika do 175 stopni, piec 60 minut, grzanie góra dół.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

1 komentarz

Dodaj komentarz

dwa × 5 =