Domowy Sernik z Przepisu Babci



Sernik zaliczany jest do jednych z najpopularniejszych i najczęściej przygotowywanych deserów. Podawany solo lub z dodatkami w postaci rodzynek sprawdzi się na każdą okazję. Domowy sernik najlepiej smakuje jeszcze ciepły, prosto z piekarnika.

Deser ten lubią także osoby dbające o swoją sylwetkę, ponieważ domowy sernik możemy przygotować także w wersji light.

Głównym składnikiem sernika jest oczywiście twaróg z dodatkiem masła, jajek i cukru. Możemy go przygotować na spodzie lub bez. Możemy sami upiec spód do sernika lub go wykonać z pokruszonych ciasteczek.

Do sernika możemy użyć zmielonego twarogu lub wykorzystać gotowy serek z wiaderka. Sernik możemy przygotować w wersji pieczonej, a także na zimno. Możliwości jest naprawdę mnóstwo, Sernik sernikowi nie równy, ponieważ każdy przepis jest inny.



Dzisiaj przedstawimy Wam przepis naszej babci na domowy sernik, który z pewnością zachwyci Wasze podniebienia. W naszym domu jest on przygotowywany bardzo często, ponieważ wszyscy domownicy go uwielbiają. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Sernik wychodzi żółciutki i lekki, wręcz rozpływa się w ustach!

PRZEPIS NA DOMOWY SERNIK

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka  
  • 1 kg twarogu półtłustego 
  • 100 g masła 
  • 300 cukru pudru 
  • 4 łyżki cukru wanilinowego
  • 15 jajek (rozmiar M)
  • 60 g skrobi ziemniaczanej
  • 60 g mąki pszennej
  • budyń śmietankowy 
  • 200 g masy kajmakowej z puszki – na polewę 


Przygotowanie:

  • Zmiksować miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku.
  • Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać stopniowo ser, a następnie mąkę i budyń.
  • Ubić białka na sztywno i wymieszać delikatnie szpatułką do masy serowej.
  • Masę serową wyłożyć do tradycyjnej blachy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 75 minut w temperaturze 180 stopni  (grzałka góra- dół).  


  • Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. 
  • Masę kajmakową dokładnie wymieszać i rozsmarować na serniku.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *