Fit Placki z Cukinii i Ziemniaków



Szybki i prosty przepis na domowe placki z cukinii i ziemniaków. Idealne na obiad, kolację, a także posiłek do pracy. Robi się je w podobny sposób jak tradycyjne placki ziemniaczane. Cukinia nadaje im delikatny i ciekawy smak.

Jeśli macie ochotę na fit placki z cukinii i ziemniaków, koniecznie zapoznajcie się z poniższym przepisem. Smacznego!

Składniki:

  • 500 g cukinii
  • 500 g ziemniaków
  • 2 jajka M
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pęczek koperku 
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek


Przygotowanie:

  • Obrać ziemniaki.
  • Zatrzeć ziemniaki i cukinię na tarce o grubych oczkach.
  • Masę posypać  łyżeczką soli, wymieszać, pozostawić na kilka minut i dokładnie odcisnąć. 
  • Dodać pozostałe składniki i wymieszać.


  • Patelnie nagrzać z łyżką oliwy i smażyć cieniutkie placki (o średnicy ok. 8cm)  kilka minut na każdej stronie. Z porcji można otrzymać około 20 placuszków.
  • Placki można położyć na ręcznik papierowy, by papier wchłonął nadmiar tłuszczu. 


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

1 komentarz

Dodaj komentarz

osiemnaście − pięć =