Gołąbki Drobiowe z Pieczarkami



Przepis na pyszne gołąbki z mięsem drobiowym i pieczarkami.

Zapraszamy na pyszne gołąbki z mięsem drobiowym, pieczarkami i oczywiście ryżem. Zazwyczaj domowe gołąbki przygotowuje się z mięsem wieprzowym, jednak te również wychodzą przepyszne, sprawdźcie sami!

Składniki:

  • główka kapusty,
  • 200 g ryżu,
  • 0,5 kg drobiowego mięsa mielonego,
  • 30 dag pieczarek,
  • 2 cebule,
  • pieprz,
  • sól,
  • czosnek granulowany,
  • papryka ostra mielona,
  • masło,
  • 0,5 l bulionu warzywnego.

Przygotowanie:

  • Mięso mielone dusimy na patelni.
  • Dokładnie płuczemy ryż pod bieżącą wodą. Gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, następnie odcedzamy.
  • Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę, podsmażamy na odrobinie masła. Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę i  także podsmażamy.


  • Łączymy wszystkie składniki, przyprawiamy, po czym dokładnie mieszamy.
  • Z kapusty wycinamy środek, po czym wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i parzymy, do momentu aż liście zaczną w swobodny sposób odchodzić. Pozostawiamy do ostygnięcia, po czym wycinamy twarde części liści.
  • Na każdy z liści nakładamy  odpowiednią porcję farszu i zawijamy.


  • Gołąbki układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy bulionem i pieczemy w 180 stopniach pod przykryciem przez godzinę lub dłużej, aż kapusta będzie miękka.
  • Gotowe gołąbki podajemy z sosem pieczarkowym.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

3 komentarze

  1. Ale po co dusić na patelni mięso, skoro gołąbki będą się gotować w bulionie co najmniej godzinę?? Pierwszy raz słyszę o takiej metodzie…

    • Niby racja, ale ja zawsze tez duszę 🙂 Tak robiła moja babcia i mama i ja też tak robię, a podczas zawijania gołąbków zajadam się pysznym farszem 😛

Dodaj komentarz

13 − dwa =