Kiełbasianka Jak Dawniej – Domowa Kiełbasa w Słoiku



Kiełbasa ze słoika, inaczej mięsna konserwa ze słoika w ostatnim czasie gości w naszym domu bardzo często.

Zapewne wiele z Was pamięta taką domową kiełbasę ze słoika z czasów dzieciństwa. U nas w domu bardzo często zabieraliśmy kilka słoików na rodzinne wyjazdy poza miasto. Smaki te przetrwały do dziś, coraz więcej osób powraca do tych smakołyków i przygotowuje domową kiełbasę ze słoika w swoich domach.

Mięsna mielonka o cudownym zapachu i smaku z dodatkiem przypraw, pokryta warstwą galarety – sam opis tego przysmaku sprawia, że cieknie nam ślinka. To nic dziwnego, że domowa kiełbasa w słoiku powraca do łask, ponieważ smakuje naprawdę świetnie, o czym przekona się każdy z Was, próbując poniższego przepisu.



PRZEPIS NA KIEŁBASĘ W SŁOIKU

Składniki:

  • 2 kg zmienionego fileta z indyka 
  • 1 kg zmielonej szynki wieprzowej
  • 2 kg zmiennej łopatki wieprzowej 
  • 5 dag soli
  • 2,5 dag solanki 
  • 1,2 dag pieprzu 
  • ziele angielskie 
  • liści laurowy 
  • żelatyna 
  • woda

Przygotowanie:

Dzień 1 

  • Ważne jest to by słoiki i nakrętki były nowe.
  • Mięso razem z przyprawami umieszczamy w pojemniku i dokładnie mieszamy.


  • Na dnie każdego słoika (pojemność 0,5L) umieszczamy po jednym liściu laurowym oraz zielu angielskim.
  • Każdy słoik w 4/5 wysokości wypełniamy mięsem.
  • Na wierzch dajemy łyżeczkę żelatyny oraz 2 łyżki wody.
  • Słoiki umieszczamy na blaszce, przykrywamy od góry folią aluminiową, by woda nie odparowała i mięso nie wyschło.
  • Pieczemy 1,5 h w 180 stopniach. 


Dzień 2

  • Słoiki zakręcamy i ponownie zapiekamy – 1,5h w 180 stopniach.
  • Wyjmujemy z piekarnika, sprawdzamy czy wszystkie nakrętki „chwyciły”, jeśli nie, dokręcany.  
  • Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia i stężenia żelatyny. 


6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *