Ciasto kolorowa chmurka to bardzo lekki i szybki w przygotowaniu deser. Ciasto jest wyjątkowo delikatne, ponieważ składa się jednej warstwy biszkopta oraz z dwóch puszystych kolorowych mas, przygotowanych na bazie galaretki. Wykończenie ciasta stanowi galaretka malinowa.
Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i idealne dla każdego, nawet dla osób będących na diecie. Jeśli lubicie takie lekkie i delikatne wypieki, ciasto kolorowa chmurka będzie dla Was idealne.
Ciasto kolorowa chmurka Jest bardzo łatwe w przygotowaniu i mega smaczne. Dodatkowo dzięki kolorowym warstwom pięknie prezentuje się na stole. Idealnie sprawdzi się na rodzinnych spotkaniach.
PRZEPIS NA CIASTO KOLOROWA CHMURKA
Składniki
BISZKOPT
- 3 jajka
- 150 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 8 łyżek wody
- 2 łyżki oleju
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
MASA ŻÓŁTA
- 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
- 1 galaretka cytrynowa
- 400 ml wrzątku
- 1 łyżka żelatyny
- 1 łyżka cukru pudru
MASA RÓŻOWA
- 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
- 1 galaretka malinowa
- 400 ml wrzątku
- 1 łyżka żelatyny
- 1 łyżka cukru pudru
GALARETKA
- 750 ml wrzątku
- 2 galaretki truskawkowe
Przygotowanie
- Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wodę i olej. Gotową masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. (24×28 cm)
- Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 15 minut, grzanie góra-dół.
- Zagotowujemy wodę dodajemy do niej galaretkę i żelatynę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
- Kiedy galaretka zacznie tężeć dodajemy do niej zimne mleko skondensowane oraz cukier puder. Miksujemy na puszystą masę.
- Gotową masę rozprowadzamy na wystygniętym biszkopcie. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
- Kolejną warstwę przygotowujemy w ten sam sposób. Gotową masę rozprowadzamy na zastygniętej masie cytrynowej. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
- Galaretki truskawkowe rozpuszczamy we wrzątku, odstawiamy do lekkiego stężenia. Kiedy galaretki zaczął tężeć wylewamy je na ciasto.
- Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin.