Łosoś Pieczony z Sezamem



Łosoś to bardzo smaczna i delikatna ryba. W każdym domu powinna się czas od czasu pojawić, ze względu na cenne właściwości, które posiada. Łosoś jest źródłem pełnowartościowego białka, zawiera także kwasy omega-3 oraz inne cenne witaminy.

Łosoś pieczony z sezamem robi się praktycznie sam. Wystarczy wymieszać składniki na marynatę, polać nim łososia i zapiec. W czasie zapiekania możemy przygotować do niego ryż i ulubioną surówkę. 

Poniżej zaprezentuję Wam bardzo łatwy i smaczny przepis na filet z łososia w sosie sojowo-miodowym z dodatkiem sezamu. Idealny pomysł na wykwintny i smaczny obiad, który jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu.

Idealnie smakuje z ziemniakami, frytkami czy ryżem. Świetnym uzupełnieniem tego dania będzie surówka z białej kapusty.

PRZEPIS NA ŁOSOSIA Z SEZAMEM



Składniki

  • 400 g łososia
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka sezamu

Przygotowanie

  • Fileta z łososia opłukać i wyciągnąć z niego ości. Ja robię to przy użyciu pęsety.
  • Następnie umieścić go w naczyniu żaroodpornym, posypać pieprzem i solą.
  • Miód wymieszać z sokiem z cytryny i sosem sojowym. Taką mieszanką polać łososia.
  • Całość posypać sezamem.
  • Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut, grzanie góra dół.


Uwaga! Łososia możemy równie dobrze zastąpić pstrągiem łososiowym i przygotować według tego samego przepisu. Jest równie smaczny!



1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *