Mini Hot-Dogi w Cieście Drożdżowym



Mini hot-dogi w cieście drożdżowym to świetna alternatywa dla tradycyjnych hot-dogów w bułce. Nadają się idealnie na różnego rodzaju przyjęcia, imprezy w formie przekąski, sprawdzą się także jako smaczna kolacja, czy posiłek do pracy.

Domowe hot-dogi możemy serwować z ketchupem lub domowym sosem czosnkowym, na który przepis znajdziecie na naszym blogu.

Jeśli szukacie ciekawych pomysłów na pyszne przekąski na imprezę, domowe mini hot-dogi będą idealnym wyborem.



Polecamy także skorzystanie z naszych innych przepisów na domowe przekąski jak na przykład: Pierożki Kebabowe czy Ślimaczki z Ciasta Francuskiego.

PRZEPIS NA MINI HOT-DOGI W CIEŚCIE DROŻDŻOWYM

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mleka
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 8 g drożdży suchych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 15 krótkich parówek (u mnie Głodniaki z Biedronki) 

Dodatkowo:

  • jajko
  • sezam


Przygotowanie:

  • W dużej misce umieścić mleko w temperaturze pokojowej, cukier, drożdże, wymieszać i odstawić zaczyn na 20 minut do wyrośnięcia. 
  • Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Całość przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1 h. 
  • Ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek (grubość jak ciasto na pierogi) .
  • Ciasto pokroić na paski.  Każdą parówkę owinąć paskiem wykrojonego ciasta.
  • Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
  • Gotowe hot-dogi wysmarować jajkiem i posypać sezamem. 
  • Wstawić do zimnego piekarnika i piec około 20 min  w temperaturze 180°C, grzanie góra/dół. 


  • Podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym na który przepis znajdziecie tutaj:  Domowy Sos Czosnkowy


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

15 + pięć =