Napoleonka na Herbatnikach Bez Pieczenia



Ciasta bez pieczenia w ostatnim czasie stały się coraz bardziej popularne. Nic dziwnego, są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu a dodatkowo bardzo smaczne! Sama często je przygotowuję w swoim domu, szczególnie w przypadku niespodziewanych gości, lub gdy po prostu najdzie mnie ochota na coś słodkiego.

Napoleonka na herbatnikach to jedno z wielu smacznych ciast bez pieczenia, która z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi domowych słodkości. Posmakuje szczególnie tym, któryż uwielbiają budyniowo-maślane kremy.

Napoleonka na herbatnikach składa się z masy budyniowo-maślanej i jak sama nazwa mówi z herbatników. Tutaj możecie poeksperymentować i wybrać swoje ulubione ciasteczka herbaciane. Ja za każdym razem wybieram inne. Tym razem pokusiłam się o kakaowe. Fajnie odbijają się od jasnej masy i dodatkowo świetnie smakują. Możecie także użyć tradycyjnych jasnych herbatników. Ciasto napoleonka możecie także przygotować z ciastem francuskim, którym można zastąpić herbatniki. Wystarczy kupić gotowe ciasto francuskie i nasza napoleonka będzie równie szybka w przygotowaniu, jak ta na herbatnikach.



Najważniejszym składnikiem napoleonki jest oczywiście masa kremowo – budyniowa, bo to ona gra główną rolę w tym cieście, nadając mu wyjątkowego i niepowtarzalnego smaku. Masa do napoleonki najlepiej smakuje z dodatkiem budyniu śmietankowego lub waniliowego, ja wybrałam śmietankowy.

Napoleonka bez pieczenia to ciasto, które można przygotować w zaledwie 20 minut. Dlatego też będzie idealnym wyborem dla osób, które nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni, a także idealnym wyjściem awaryjnym w przypadku niezapowiedzianych gości, czy wizyty teściowej 🙂

Zapraszamy serdecznie do wypróbowania naszego przepisu na pyszną napoleonkę bez pieczenia. Koniecznie dajcie znać w komentarzach czy Wam smakowała!



NAPOLEONKA NA HERBATNIKACH – PRZEPIS

Składniki:

*na tradycyjną blachę

Krem:

  • 1200 ml mleka
  • 200 g masła
  • 220 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 90 g mąki pszennej (3 czubate łyżki)
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru

Dodatkowo:

  • 150 g herbatników – u mnie kakaowe

Przygotowanie:

  • Około 3/4 mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku wymieszać budynie i mąkę.
  • Gdy mleko będzie się gotować, należy wlać masę budyniową i gotować do czasu aż masa zgęstnieje. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Przestudzony budy rozbić mikserem, miksując kilka minut.


  • Masło utrzeć, a następnie ciągle miksując dodawać po łyżce budyniu, cały czas miksując.
  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno poukładać jedną warstwę herbatników.
  • Na ciastka wyłożyć gotową masę, przykryć herbatnikami.
  • Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki.




Kochani, jeśli pokusicie się o przygotowanie domowej napoleonki z naszego przepisu koniecznie pochwalcie się swoimi zdjęciami.

Zachęcamy także do dodawania swoich przepisów na naszego bloga. Możecie to zrobić w zakładce DODAJ PRZEPIS

13 komentarzy

    • około 900 ml 😀 Ja zazwyczaj zostawiam szklankę mleka i w niej rozpuszczam budyń a resztę zagotowuję 🙂

  1. A po co ta mąka…? Proponuję ją pominąć. Masło dodać do mleka niech się rozpuści. Nie ma potrzeby go ucierać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *