Szybki Domowy Nugat z Orzechami i Herbatnikami



Domowy andrut z dodatkiem orzechów i herbatników, zwany także nugatem to jeden z najłatwiejszych i najszybszych deserów.

Nugat różni się od andruta tym, że andrut składa się z nakładanych przemiennie warstw – andrut, masa, andrut, masa, i tak dalej. Masa zazwyczaj jest bez żadnych dodatków. Jeśli chodzi o nugat, są to dwa andruty, między którymi znajduje się duża warstwa masy z dodatkami w postaci orzechów, rodzynek, herbatników.

W tym wpisie przedstawię Wam przepis na szybki nugat z orzechami i herbatnikami. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, a zarazem bardzo smaczny. Idealny dla dzieci, ale także dla dorosłych. Świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęcia, imprezy, a także na święta. Gwarantuję Wam, że takie smakołyki najszybciej zniknął z talerza.



PRZEPIS NA NUGAT Z ORZECHAMI I HERBATNIKAMI

Składniki

  • 2 andruty
  • 15 dag mleka w proszku
  • 25 dag margaryny
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3 łyżki kakao
  • 2/3 szklanki posiekanych orzechów
  • 1 paczka herbatników
  • 1/3 szklanki cukru


Przygotowanie:

  • Mleko, cukier i margarynę przełożyć do garnka i zagotować, mieszać do momentu połączenia składników.
  • Odstawić do lekkiego przestudzenia.
  • Do lekko ostudzonego mleka dodać mleko w proszku, kakao i cukier wanilinowy, całość dokładnie wymieszać.
  • Herbatniki pokruszyć i dodać do masy, wraz z posiekanymi orzechami.
  • Gotową masę wyłożyć na andruta, przykryć drugim i docisnąć.
  • Zawinąć w papier i obciążyć np. deską do krojenia. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *