Przepis na Ciasto Familijne



Ciasto familijne o rodzinnej i zachęcającej nazwie to bardzo smaczny wypiek. Składa się z kilku warstw i sprawia wrażenie dosyć pracochłonnego. Wbrew pozorom jest ono bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu a smak-zachwycający! Polecam osobom, które pieką ciasta tylko od święta.

Ciasto familijne to idealny wybór na święta, a także różnego rodzaju imprezy rodzinne czy spotkania za znajomymi. Wasi goście z pewnością będą zachwyceni jego smakiem.

Wypiek ten to nasz osobisty faworyt pośród przekładanych i warstwowych ciast. Robi się je naprawdę szybko, a smakuje rewelacyjnie. Jeśli lubicie wafelki familijne, z pewnością to ciasto zachwyci Wasze podniebienia. To właśnie od ich nazwy pochodzi nazwa ciasta. Połączenie wafelków z pysznym kremem z dodatkiem nutelli, masła orzechowego i serka daje naprawdę zachwycający efekt smakowy.

Myślę, że ciasto familijne z pewnością zachęci wiele z Was do wypróbowania tego przepisu, ponieważ naprawdę warto.



PRZEPIS NA CIASTO FAMILIJNE

Składniki na biszkopt

  • 5 jajek
  • 100 g cukru
  • 60 g mąki tortowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem z wafelkami

  • 150 g wafelków czekoladowych
  • 3/4 szklanki mleka
  • 300 g serka homogenizowanego,
  • 10 łyżek mleka w proszku
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka nutelli
  • łyżeczka żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

Składniki na krem śmietankowy

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

Dodatkowo:

  • 6 kostek gorzkiej czekolada do dekoracji


Przygotowanie:

  • Mąkę przesiewamy przez sito, białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
  • Gdy białka się ubiją dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę i proszek i bardzo delikatnie łączymy składniki.
  • Blaszkę o wymiarach 20x25cm wykładamy papierem. Pieczemy w 170 stopniach przez około 25 -30 min do „suchego patyczka”.
  • Gdy biszkopt wystygnie przekrawamy na dwie równe części.
  • Wafelki kruszymy i zalewamy mlekiem. Pozostawiamy na 5-10 min by delikatnie zmiękły.
  • Łączymy za pomocą miksera z serkiem, masłem, mlekiem w proszku. Żelatynę rozpuszczamy w wrzącej wodzie.
  • Gdy woda nieco ostygnie a żelatyna się rozpuści dodajemy ją do kremu. Całość mieszamy.


  • Gdy krem zacznie tężeć wykładamy go na biszkopt. Całość przykrywamy drugim biszkoptem.
  • Żelatynę łączymy z wrzącą wodą i zostawiamy do wystudzenia.
  • Kremówkę z cukrem pudrem miksujemy na sztywną masę.
  • Cały czas miksując wlewamy powoli ostudzoną żelatynę. Krem wykładamy na biszkopt.
  • Czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy placek.




1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *