Filet z Kurczaka w Płatkach Kukurydzianych



Dzisiaj coś dla miłośników kurczaka a dokładniej chrupiący filet z kurczaka w płatkach kukurydzianych. Szybki i smaczny pomysł na rodzinny obiad, który posmakuje każdemu.

Filet z kurczaka w płatkach kukurydzianych to idealna alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Dzięki zapieczeniu go w piekarniku jest on mniej kaloryczny, ponieważ panierka nie chłonie tłuszczu, tak jak w przypadku smażenia go na tradycyjnej patelni. Osoby będące na diecie śmiało mogą pokusić się o przygotowanie tego dania.

Filety z kurczaka w płatkach kukurydzianych możemy spożywać z ketchupem, ulubionym sosem lub w formie obiadu z ziemniakami i surówką.

My podaliśmy kotlety z ziemniakami z dodatkiem koperku oraz surówką z kapusty, na którą przepis znajdziecie tutaj: Surówka z Świeżej Białej Kapusty



Przepis na Filet z Kurczaka w Płatkach Kukurydzianych

Składniki:

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do kurczaka

Przygotowanie:

  • Fileta z kurczaka pokroić na kawałki i rozbić jak na schabowe, doprawić pieprzem, solą i przyprawą do kurczaka.
  • Płatki kukurydziane pokruszyć. Najlepiej przesypać je do woreczka i delikatnie potłuc tłuczkiem do mięsa.


  • Kurczaka obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w pokruszonych płatkach kukurydzianych.
  • Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spryskujemy olejem w sprayu i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
  • Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

osiemnaście − 3 =