Przepis na Pierogi Ruskie



Pierogi ruskie to nic innego jak kawałki elastycznego, cieniutko rozwałkowanego ciasta z dodatkiem farszu ziemniaczano-serowego. To bardzo popularne u nas w Polsce danie, które większość z nas uwielbia.

Najważniejszy w pierogach jest fakt, aby przygotować dobre ciasto. Powinno być delikatne, mięciutkie, wręcz rozpływające się w ustach.

Poniżej znajdziecie mój ulubiony przepis na tradycyjne pierogi ruskie, które są naprawdę przepyszne.

Składniki na ciasto na pierogi:

Z przepisu wychodzi około 60 pierogów.

  • 500 g mąki (typu 500)
  • 250 ml gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 ml oleju

Składniki na farsz:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 300 g sera twarogowego
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 łyżeczki masła
  • sól pieprz do smaku


Przygotowanie farszu:

  • Farsz na pierogi należy przygotować wcześniej, aby ziemniaki zdążyły ostygnąć.
  • Obieramy ok. 700 g ziemniaków i gotujemy do miękkości. Po obraniu powinno nam zostać ok. 500 g, w zależności od tego, jak grubo obieramy ziemniaki 🙂
  • Po ugotowaniu odlewamy wodę i dokładnie tłuczemy ziemniaki, odstawiamy do ostygnięcia.
  • W między czasie obieramy cebulę, kroimy w drobną kosteczkę i dusimy na masełku.
  • Do wystygniętych ziemniaków dodajemy ser, cebulkę, sól oraz pieprz – do smaku.


Przygotowanie ciasta na pierogi:

  • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, oraz olej.
  • Wlewamy szklankę wody, mieszamy ciasto łyżką, a następnie zaczynamy je wyrabiać. Jeśli jesteście posiadaczkami robota kuchennego, śmiało możecie w nim przygotować ciasto.
  • Zagniecione ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię i odkładamy na 30 minut.
  • Po upływie wskazanego czasu odwijamy ciasto i dzielimy na 3 części. Dwa kawałki owijamy bawełnianą ścierką, aby nie obeschło.
  • Pierwszy kawałek ciasta rozwałkowujemy na stolnicy poruszonej mąką. Przy pomocy szklanki wykrawamy okrągłe placuszki.

Wykonanie:

  • Na środek wykrojonego placka nakładamy farsz. Co do ilości, zależy to od tego, czy lubicie pierogi z dużą ilością farszu, czy małą. Polecam jednak dać go nieco więcej.
  • Kulkę farszu lekko spłaszczamy na kształt wałeczka, ciasto składamy na pół i sklejamy boki.
  • Pierogi układamy obok siebie na stolnicy. Aby nie obeschły, możemy je przykryć bawełnianą ściereczką.
  • Każdą partię wrzucamy do garnka z gotująca się wodą z dodatkiem soli. Pierogi wyławiamy po ok. 4 minutach od wypłynięcia ich na powierzchnię.
  • Gotowe pierogi podajemy z masełkiem, uduszoną cebulką, maślanką a niektórzy nawet jadają z ketchupem. W moim przypadku była to maślanka.


1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *