Sałatka Big Mac | Sałatka Hamburger



Z pewnością większość z Was uwielbia hamburgery. Serwowany w większej formie, tak zwany Big Mac, zachwyciłby nie jednego głodomora. Co powiecie na sałatkę w takiej formie?

W tym wpisie mega oryginalna i przede wszystkim bardzo smaczna sałatka Big Mac. Z pewnością zachwyci podniebienia wszystkich wielbicieli hamburgerów i nie tylko.

Sałatka Big Mac od czasu, w którym wykonaliśmy ją po raz pierwszy, gości w naszym domu bardzo często. To nasza ulubiona sałatka warstwowa, zaraz po sałatce z gyrosa.

W jej skład wchodzi dobrze przyprawione mięso wołowe, które oczywiście możecie zastąpić wieprzowiną czy indykiem. Dodatki to chrupiące warzywa, sos z odpowiednią porcją czosnku, a także tradycyjna bułka do hamburgerów, która sprawia, że sałatka faktycznie wygląda jak Big Mac.

Sałatka Big Mac na imprezę!

Z pewnością każdy z Was, tak jak ja, szykując domową imprezę, chce zaskoczyć wszystkich smacznym i ciekawie przyrządzonym jedzeniem. Sałatka Big Mac to hit każdej imprezy, więc jeśli spodziewacie się gości, koniecznie musicie ją przygotować. Z pewnością będą zachwyceni nie tylko jej smakiem, ale także oryginalnym wyglądem.



Wszelkiego rodzaju sałatki warstwowe świetnie wyglądają w przeźroczystych salaterkach o regularnym kształcie. Zazwyczaj wybieram te w formie walca, bez żadnych zwężeń na dole, tak aby składniki były równomiernie rozłożone.

Poniżej zaprezentuję Wam super przepis na wyjątkową i mega smaczną sałatkę Big Mac. Z pewnością posmakuje Wam i Waszym gościom. Smacznego!

PRZEPIS NA SAŁATKĘ BIG MAC

Składniki

  • 0,5 kg mielonego mięsa wołowego
  • 3 bułki do hamburgerów (łącznie 160g)
  • mix sałat (sałata lodowa z burakiem 150g)
  • 1 pomidor
  • 1 papryka czerwona
  • 150g żółtego sera
  • 3 małe ogórki konserwowe

Sos

  • 1 cebula czerwona
  • 3 małe ogórki konserwowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek majonezu
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu


Przygotowanie

  • Mięso smażymy na łyżce oleju, doprawiamy pieprzem, ostrą papryką, solą.
  • Bułki kroimy na połówki. Spody kroimy w kostkę, górne części odkładamy na później.
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy pokrojone dolne części bułki i smażymy, aż pieczywo się przyrumieni.
  • Pomidora, paprykę, ser żółty kroimy w kostkę.
  • Górne części bułki kroimy w dużą kostkę.
  • Aby przygotować sos do hamburgerów, drobno siekamy cebule, czosnek, trzy ogórki konserwowe. Dodajemy majonez, jogurt, musztardę, ketchup i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną chilli.


W misce, w której chcemy podać sałatę, umieszczamy składniki następująco:

  • grzanki,
  • mięso
  • 1/2 sosu
  • papryka
  • sałata
  • pomidory
  • 1/2 sosu
  • ogórek
  • ser żółty
  • bułki





Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

piętnaście − 10 =