Sałatka Jarzynowa



Tradycyjna sałatka jarzynowa, na którą przepis zna każdy z Was, jednak w każdym domu robiona jest inaczej. W większości domów to obowiązkowa pozycja na święta Bożego Narodzenia, a także na Wielkanoc. W naszym domu także jest przygotowywana na różnego rodzaju uroczystości, ponieważ sałatka jarzynowa to klasyk, który smakuje każdemu.

Sałatka jarzynowa jest bardzo łatwa w przygotowaniu, jednak sekret jej wyjątkowego smaku, kryje się w odpowiedniej proporcji składników. Są nimi: marchewka, pietruszka, ogórek, jajko, groszek konserwowy i cebula. Niektórzy dodają także ziemniaka. Składniki te, z dodatkiem majonezu, idealnie do siebie pasują, tworząc bardzo smaczną kompozycję smakową.

W naszym domu sałatka jarzynowa gości od bardzo dawna. W czasach dzieciństwa, sałatka ta pojawiała się w każdym domu naszych krewnych, których odwiedzaliśmy, jednak wszędzie smakowała ona inaczej.

Zazwyczaj sałatka jarzynowa gości w naszym domu na święta. Przygotowujemy ją w podwójnej porcji, ponieważ naprawdę bardzo szybko znika ze stołu. Czas od czasu sałatka jarzynowa pojawia się w naszym domu bez okazji, zazwyczaj na kolację, kiedy najdzie nas ochota. Poniżej zaprezentuje Wam mój ulubiony przepis na sałatkę jarzynową. A Wy jak ją robicie?

Ogromną zaletą sałatki jarzynowej jest fakt, że składniki, które wchodzą w jej skład, są ogólno dostępne, przez cały rok. Śmiało możecie ją przygotować na kolację, a na następny dzień zabrać ze sobą do pracy. Na pewno innym, na jej widok będzie ciekła ślinka, bo kto nie lubi sałatki jarzynowej?



PRZEPIS NA SAŁATKĘ JARZYNOWĄ

Składniki

  • 4 marchewki (450 g)
  • 2 pietruszki (250 g)
  • 5 ogórków kiszonych (200 g)
  • 2 cebule (100 g)
  • 5 jajek
  • Puszka groszku konserwowego
  • 5 łyżek majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 jabłko
  • sól, pieprz


Przygotowanie:

  • Marchewkę i pietruszkę dokładnie myjemy, umieszczamy w garnku z wodą i gotujemy do miękkości. Czas gotowania zależy od wielkości warzyw, u mnie zazwyczaj jest to ok. 25 minut. Po ugotowaniu wyciągamy je z wody i pozostawiamy do ostygnięcia, następnie obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę.
  • Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i kroimy w kostkę.
  • Groszek konserwowy odcedzamy z wody.
  • Cebulę obieramy z łupek i kroimy w kostkę.
  • Ogórki kiszone siekamy w drobną kosteczkę. Niektórzy je obierają, ja tego nie robię.
  • Jabłko obieramy ze skórki i drobno kroimy.
  • Gotowe składniki przesypujemy do większej miski, dodajemy majonez, jogurt naturalny i musztardę, a następnie dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

19 − osiemnaście =