Sernik Wiedeński z Polewą Czekoladową



Sernik wiedeński to jeden z najbardziej popularnych i najczęściej przygotowywanych wypieków z sera. Można by rzec, że to król pośród serników. Tradycyjnie pieczemy go bez spodu z tłustego twarogu i dużej ilości jajek.

Sernik wychodzi puszysty, kremowy i bardzo smaczny. Wręcz rozpływa się w ustach. Brzmi apetycznie prawda? Smak tego wypieku poczujecie, dopiero kiedy pokusicie się o jego przygotowanie.

Sernik wiedeński kojarzy mi się głównie ze świętami, ponieważ u nas w domu piecze się go co roku. Lubię go także przygotować w zwykłą niedzielę lub kiedy nadarzy się inna okazja. Jak zauważyliście, na blogu znajduje się dużo przepisów na serniki, ponieważ uwielbiam je przygotowywać a co ważniejsze jeść.

Jeśli wśród Was są także miłośnicy domowych serników, koniecznie musicie wypróbować mojego przepisu na sernik wiedeński z polewą. Sernik sam w sobie jest pyszny, ale polewa nadaje mu jeszcze lepszego smaku!



PRZEPIS NA SERNIK WIEDEŃSKI

Sernik Wiedeński składniki:

  • 1 kg sera białego
  • 8 jajek
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 200 gramów cukru
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 100 gramów masła
  • szczypta soli

POLEWA

  • 150 g czekolady mlecznej z orzechami
  • 100 mililitrów śmietanki 30%


Sernik Wiedeński przygotowanie:

  • Ser zmielić trzykrotnie.
  • Masło roztopić i ostudzić.
  • Białka oddzielić od żółtek.
  • Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Ciągle miksując dodawać stopniowo ser, proszek budyniowy a na końcu masło.
  • Białka ubić ze szczyptą soli. Masę białkową dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki.
  • Całość przelać do blaszki (24x26cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni 60 minut. Po upieczeniu sernik zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach jeszcze przez godzinę.


POLEWA

  • Czekoladę połamać w kostki, umieścić w garnuszku razem ze śmietanką. Podgrzewać w kąpieli wodnej aż czekolada się rozpuści i połączy się ze śmietanką, gdy zacznie tężeć posmarować sernik.


SERNIK WIEDEŃSKI

Zastanawiacie się, co cechuje sernik wiedeński, czym się różni od innych serników? Cechą charakterystyczną sernika wiedeńskiego jest brak spodu, duża ilość jajek i tłusty ser.

Najlepiej smakuje przygotowany ze swojskiego sera prosto od krowy. Fakt, że ciężko teraz dostać taki ser, jednak możecie go zastąpić twarogiem ze sklepu. Pamiętajcie jednak, aby był on dobrej jakości.

Przed użyciem twaróg należy zmielić 3 razy, aby nie posiadał grudek. Sernik wiedeński z wiaderka również będzie świetnym pomysłem, jednak jak wcześniej wspomniałam, ten na swojskim serze smakuje najlepiej.

Jeśli Wasz sernik opadnie, nie martwcie się! Każdy sernik, przygotowany nawet przez najlepszą gospodynię delikatnie opadnie. Taka cecha serników.

Sernik wiedeński w powyższego przepisu również delikatnie opadł, ale nie wpływa to na jego smak. Jest naprawdę wyjątkowy i godny polecenia. Koniecznie zobaczcie także moje inne przepisy na domowe serniki, które są równie smaczne.

Pamiętajcie, aby podzielić się w komentarzach opinią, jak Wam smakował przepis!

Zapraszamy do wypróbowania innych przepisów na sernik:

Sernik z Cukrem Pudrem

Sernik z 15 jaj z Polewą


Sernik z Rosą

Sernik z Brzoskwiniami

Tradycyjny Sernik

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

5 komentarze

    • W przypadku sernika wiedeńskiego mieliłam ser 3 krotnie 🙂 Jeśli chodzi o przepis na sernik z 15 jaj, nie mieliłam sera.

Dodaj komentarz

cztery × 1 =