Sernik z Brzoskwiniami



Sernik z brzoskwiniami to bardzo smaczne ciasto, które z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom domowych serników. Kruche ciasto, bezowa piana i przepyszna masa serowa z dodatkiem brzoskwiń to prawdziwy raj dla podniebienia.

Sernik z brzoskwiniami od bardzo dawna był pieczony w moim rodzinnym domy, szczególnie w okresie świątecznym. To takie nasze tradycyjne ciasto na święta.

Sernik z brzoskwiniami to jeden z najczęściej pojawiających się wypieków w naszym domu. To bardzo wyśmienite ciasto, smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom.



Na domowy sernik zazwyczaj kupuję masę serową z wiaderka, jednak można użyć też zwykłego sera w kostce albo swojego, prosto od krowy. Należy pamiętać jednak, aby zmielić taki ser w maszynce nawet 3 razy, aby nie było grudek. Dodatkowo możecie także, zamiast brzoskwiń użyć ananasa lub moreli, co sprawi, że sernik będzie smakował troszkę inaczej. Kruche ciasto można także zastąpić herbatnikami.

Macie ochotę na domowy sernik z brzoskwiniami? Jeśli tak, koniecznie wypróbujcie poniższego przepisu, z pewnością posmakuje Wam, Waszym domownikom, a także gościom.

PRZEPIS NA SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

Składniki:

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej 
  • 200 g masła 
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Masa serowa:

  • 1 kg twarogu na sernik
  • 400 g zwykłego twarogu w kostce
  • 2 jajka 
  • 3 opakowania budyniu waniliowego
  • 140 g cukru pudru
  • 80 g masła

Beza:

  • 5 białek
  • 100 g cukru
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 duża puszka brzoskwiń (waga 820 g z syropem)

Sposób przygotowania:

  • Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. ¼ części ciasta uformować kulę, owinąć w folię i włożyć  do lodówki.
  • Resztę ciasta wykleić w tradycyjnej blaszce wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra/dół.
  • Brzoskwinie odsączyć na sitku, a następnie pokroić w paseczki.


  • Przygotować masę serową: Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Dalej miksując, dodać jajka.
  • Następnie dodać twaróg, ser i budynie w proszku. Masę wyłożyć na podpieczone ciasto.
  • Na masie poukładać kawałki brzoskwiń.
  • Przygotować beze: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier. Gotową masę bezową wyłożyć na brzoskwinie. 
  • Ciasto piec w nagrzanym piekarniku 20 min w temperaturze 180°C. grzałka góra- dół.


  • Pozostałe ciasto wyjąc z lodówki, cienko rozwałkować, porwać na niewielkie kawałki i ułożyć na bezie.
  • Piec kolejne 30 minut
  • Po upieczeniu pozostawić sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika do ostygnięcia.


4 komentarze

    • Racja, niezrozumiane to napisałam, ale już jest poprawione 🙂 Ma być 1 kg twarogu na sernik (z wiaderka) i 400 g zwykłego sera w kostce. Łącznie 1,4 kg sera.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *