Sernik z Cukrem Pudrem



Domowy sernik z cukrem pudrem to bardzo smaczny i słodki wypiek, który z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi serników. Jest on bardzo lekki, puszysty, wręcz rozpływa się w ustach! Brzmi apetycznie prawda?

Domowy sernik kojarzy mi się z wypiekami mojej babci, która bardzo często piekła sernik, którego zapach i smak pozostał ze mną do dziś. Kojarzy mi się on szczególnie ze świętami, kiedy to cała rodzina zachwycała się jego wyjątkowym smakiem. Uwielbiam sernik w każdej postaci, mogłabym go jeść i jeść..

Jeśli Wy również jesteście smakoszami domowych serników, zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu na sernik z cukrem pudrem. Ten mały dodatek cukru pudru sprawia, że sernik smakuje wyjątkowo.

Jeśli macie ochotę na smaczny wypiek do kawy lub spodziewacie się gości, sernik z cukrem pudrem będzie idealnym wyborem. Jest naprawdę łatwy w przygotowaniu, a jego smak zachwyci każdego. Zapraszam do wypróbowania poniższego przepisu.



PRZEPIS NA SERNIK Z CUKREM PUDREM

Składniki:

  • 1 kg sera twarogowego półtłustego
  • 100 g masła
  • 8 jajek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
  • łyżka cukru wanilinowego

Przygotowanie:

  • Ser przepuścić przez praskę.
  • Żółtka ubić z cukrem i cukrem pudrem.
  • Białka ubić na pianę.
  • Ser utrzeć z masłem.
  • Do masy serowej przesiać i dodać mąkę ziemniaczaną.
  • Całość blendować i dodawać stopniowo krem żółtkowy.


  • Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać szpatułką.
  • Ciasto przelać do formy (24×26 cm) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni. Piec 55 minut.
  • Po upieczeniu uchylić drzwi piekarnika, sernik pozostawić w piekarniku przez około godzinę.
  • Gdy całkiem ostygnie, posypać cukrem pudrem.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

pięć + siedem =