Tarta z Borówkami



Czy są z nami miłośnicy borówek? Jeśli tak, to jesteście w dobrym miejscu! W tym wpisie znajdziecie super przepis na tartę z borówkami, która będzie idealnym dodatkiem do kawy, a także smacznym poczęstunkiem dla naszych gości.

Tarta z borówkami – bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a smakuje obłędnie! Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, zaś jej cudowny smak ucieszy Wasze podniebienia na długo.

Tarta z borówkami to idealne ciasto w sezonie borówkowym, kiedy mamy dostęp do świeżych i smacznych borówek. Oczywiście możemy ją przygotować także z mrożonych owoców.

Koniecznie wypróbujcie nasz sprawdzony i smaczny przepis na domową tartę z borówkami, która z pewnością Wam posmakuje. Smacznego!

Tarta z Borówkami – Przepis

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 70 g masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Składniki na masę serową:

  • 0,5 sera na sernik
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Składniki na nadzienie:

  • 1 szklanka borówek
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

  • Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.


  • Ciasta rozwałkować, ułożyć w formie (forma 28 cm), a następnie po nakłuwać widelcem.
  • Piec w nagrzany piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra/dół).
  • Ser należy zmiksować z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i mąką.
  • Dodać jajka, ponownie zmiksować. Na podpieczoną ciasto na tartę wylać masę serową.
  • Borówki wymieszać z cukrem pudrem i mąką. Ułożyć na masie serowej.
  • Piec przez 40 minut w 180 stopniach.


Jeśli jesteście prawdziwymi miłośnikami borówek, zapraszamy także na pyszne muffiny z borówkami, na który przepis znajdziecie tutaj: Muffiny z Borówkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *