Tarta z Jabłkami i Bezą



Tarta z jabłkami i bezą to idealny pomysł na smaczny deser. Kruche ciasto z dodatkiem puszystej pianki i jabłek to prawdziwy raj dla podniebienia. Na naszym blogu znajdziecie również inne przepisy na domową tartę:

Wersja z jabłkami pojawia się jednak w naszym domu najczęściej. Być może ze względu na to, że nasza rodzina uwielbia wypieki z jabłkami, od drożdżówek, po szarlotki i tarty.

Tarta z jabłkami i bezą jest bardzo łatwa do zrobienia, a dodatkowo wygląda bardzo efektownie. Swoim wyglądem zachęca do sięgnięcia po mały kawałeczek, szczególnie do popołudniowej kawki. Skusicie się na kawałek? Jeśli tak. Zapraszam do zapoznania się z poniższym przepisem.



PRZEPIS NA TARTĘ Z JABŁKAMI I BEZĄ

Składniki:

CIASTO:

  • 300 g mąki tortowej
  • 200 g miękkiego masła 
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 żółtka,
  • szczypta proszku do pieczenia 

MASA BUDYNIOWA:

  • 20 g proszku budyniowego śmietankowego 
  • 200 ml mleka 
  • łyżka cukru 

Dodatkowo 2 spore jabłka 



Przygotowanie

  • Składniki na kruche  ciasto wykładamy na stolnicy i zagniatamy. Gotowe ciasto owijamy folią i wkładamy na 30 min do lodówki. 
  • 4/5 ciasta  rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej na kształt foremki.  
  • Ciasto umieszczamy w foremce, nakłuwamy widelcem, pieczemy 15 minut w 180 stopniach. 
  • Budyń z łyżką cukru przygotowujemy w 200 ml mleka.
  • Budyń rozsmarowujemy na upieczonym cieście. 
  • Białka miksujemy na sztywną pianę, następnie dodajemy po łyżce cukru ciągle miksując. 
  • Ubite białka  wykładamy na budyń.
  • Jabłka kroimy razem ze skórką w paseczki i dekorujemy tartę.
  • 1/5 pozostałego ciasta ścieramy na tarce/kruszymy  tworząc kruszonkę.
  • Tartę ponownie wkładamy do piekarnika na 25 – 30 minut nagrzanego do 180 stopni.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

dwanaście − pięć =