
Ciasto Biały Michałek – prawdziwa rozkosz dla podniebienia!
Biały Michałek to wyśmienite ciasto, któremu ciężko się oprzeć! Jego wyjątkowy smak pokocha każdy miłośnik słodyczy. Ciasto Biały Michałek to połączenie puszystego biszkoptu, aksamitnej masy na bazie śmietanki kremówki, serka mascarpone oraz białych Michałków. Słodycz ciasta przełamana jest nutą dżemu z czarnej porzeczki, który idealnie komponuje się ze słodką masą i delikatnym biszkoptem.
Ciasto Biały Michałek to doskonały wybór na rodzinne spotkania, święta czy jako słodki deser dla najbliższych. Przygotowanie ciasta jest naprawdę proste a składniki ogólnodostępne. Sprawdźcie przepis i cieszcie się cudownym smakiem ciasta Biały Michałek.
PRZEPIS NA CIASTO BIAŁY MICHAŁEK
Składniki
BISZKOPT
- 140 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 150 g cukru
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
KREM
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 opakowania śmietan-fix
DODATKOWO
- 250 g cukierków Michałków białych
- 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki
Wykonanie
- Białka jajek oddzielić od żółtek, przełożyć do miski, dodać szczyptę soli i ubijać na wysokich obrotach do uzyskania puszystej piany. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier, miksować do uzyskania puszystej i szklistej masy. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka, miksować do połączenia składników. Pod koniec dodać łyżkę oleju. Mąkę przesiać, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto przełożyć do formy 20×30 cm, wyścielonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez około 25 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia, a następnie podzielić na dwa blaty.
- Cukierki Michałki pokroić w drobną kosteczkę.
- Cukier puder przesiać i wymieszać z śmietan-fix. Schłodzoną śmietankę kremówkę przełożyć do misy miksera, dodać mascarpone i cukier puder. Przemieszać rózgą kuchenną, a następnie ubić mikserem na puszystą masę. 1/4 masy odłożyć a do pozostałej dodać 1/3 pokrojonych cukierków Michałków.
- Pierwszy blat biszkopta posmarować dżemem z czarnej porzeczki i wyłożyć na niego masę z Michałkami. Przykryć drugim blatem biszkopta a na nim rozprowadzić odłożoną części masy. Wierzch ciasta udekorować posiekanymi Michałkami.



Jeśli spodobał Wam się mój przepis na ciasto Biały Michałek, koniecznie zajrzyj po więcej słodkich i pysznych inspiracji! Przepisy znajdziecie w zakładce CIASTA I WYPIEKI
Smacznego i do zobaczenia przy kolejnym wypieku!