Ciasto z borówkami



Ciasto z borówkami

Ciasto z borówkami z dodatkiem puszystej masy śmietanowej i galaretki to prawdziwy raj dla podniebienia. To bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto z borówkami i galaretą znika z talerza w mgnieniu oka. Nic dziwnego, jest przepyszne.

Z pewnością wiele z Was uwielbia domowe ciasto z dodatkiem świeżych owoców. Puszysty biszkopt, masą śmietanowa i galaretka z owocami to jedno z najłatwiejszych i najsmaczniejszych ciast, jakie znam. Można je przygotować w bardzo krótkim czasie, a smakują naprawdę świetnie. W moim domu tym razem zagościło ciasto z borówkami i galaretką cytrynową.

Ciasto jest delikatne, lekkie i nie za słodkie, takie w sam raz. Idealnie sprawdzi się na każdą nadarzającą się okazję, imieniny, urodziny, święta czy na niedziele. Jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, dlatego tym bardziej zachęcam Was do wypróbowania przepisu.

PRZEPIS NA CIASTO Z BORÓWKAMI



Składniki

BISZKOPT

  • 4 jajka
  • 120 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g cukru
  • 3 łyżki oleju roślinnego

MASA ŚMIETANOWA

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/4 szklanki wrzątku

GALARETKA

  • 2 galaretki cytrynowe
  • 800 ml wrzącej wody
  • 300 g borówek

Przygotowanie

BISZKOPT

  • Białka oddzielamy od żółtek. Białka umieszczamy w misce i ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru. Kolejno stopniowo dodajemy po jednym żółtku oraz wlewamy olej. Całość miksujemy kilka minut do połączenia składników.
  • Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • Powstałą masę wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20×30 cm.
  • Biszkopt wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika, grzanie góra-dól i pieczemy około 25 minut, do suchego patyczka.

GALARETKA

  • Galaretkę rozpuszczamy w 800 ml wrzącej wody i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Borówki dokładnie myjemy i osuszamy przy użyciu ręcznika papierowego.

MASA ŚMIETANOWA

  • Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku.
  • Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru. Pod koniec ubijania wlewamy przestygniętą żelatynę.

Wykonanie

  • Na przestygnięty biszkopt wykładamy masę śmietanową. Całość wstawiamy na około 30 minut do lodówki, by masa zaczęła tężeć.
  • Po upływie czasu na masę układamy umyte borówki, całość zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki do stężenia.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.