Drożdżówki z Serem



Drożdżówki z serem to bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu przekąska. Samo ciasto na drożdżówki jest bardzo proste. Wystarczy połączyć składniki i uzbroić się w cierpliwość, aż ciasto wyrośnie. Dobra organizacja czasu pozwoli nam przygotować te smaczne bułeczki w międzyczasie, podczas gotowania obiadu czy sprzątania.

Bardzo lubię przygotowywać a tym bardziej jeść różnego rodzaju drożdżowe wypieki w wersji na słodko. Drożdżówki z serem w naszym domu goszczą bardzo często, ponieważ są przepyszne i sycące. Takie bułeczki można zjeść na śniadanie, a także zabrać ze sobą do pracy.

Zapraszam serdecznie na pyszne bułeczki z serem w moim wykonaniu. Tym razem dodałam odrobinę otrębów pszennych, które możecie oczywiście zastąpić zwykłą mąką.

PRZEPIS NA DROŻDŻÓWKI Z SEREM

Składniki

MASA SEROWA

  • 2 żółtka
  • 500 g twarogu
  • 80 g cukru pudru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego

CIASTO

  • 2 jajka
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g otrębów pszennych – lub zwykłej mąki pszennej
  • 14 g drożdży instant
  • 90 g cukru
  • 40 g masła
  • szczypta soli
  • szklanka ciepłego mleka


Przygotowanie

  • Mleko umieścić w misce. Dosypać łyżeczkę cukru, mąki oraz drożdże instant. Zamieszać i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
  • Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki na ciasto. Wyrobić jednolite ciasto.
  • Przykryć, odstawić na godzinę.
  • Ciasto rozwałkować na kwadrat. Na 1/2 ciasta delikatnie zaznaczyć szklanką koła – nie wykrawać. Na każdym kole umieścić łyżeczkę sera. Przykryć drugą połową ciasta. Delikatnie docisnąć, by lepiej widzieć gdzie jest umieszczony ser. Wykrawać kółeczka przy pomocy szklanki.
  • Gotowe drożdżówki odstawić do wyrośnięcia.
  • Piec 10 – 12 min w temperaturze 180°, grzanie góra – dół.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

18 − 3 =