Jagodzianki z serem i kruszonką

Jagodzianki z serem i kruszonką

Jagodzianki to pyszne, drożdżowe i mięciutkie bułeczki z jagodami, które w sezonie na jagody trzeba chociaż raz wykonać. Idealnie sprawdzą się na słodkie śniadanie czy kolację, ale będą też doskonałą przekąską w podróży czy na pikniku.



Jagodzianki ze sklepu mogą być pełne sztucznych ulepszaczy smaku, dlatego warto poświęcić trochę czasu i przygotować je samodzielnie w domu. Dziś mamy dla was przepis na jagodzianki z serem i kruszonką. Ser w połączeniu z jagodami tworzy połączenie o wyjątkowym smaku. Do tego chrupiąca kruszonka na wierzchu i mamy smaki lata w najlepszym wydaniu.

JAGODZIANKI Z SEREM I KRUSZONKĄ PRZEPIS

Czas przygotowania: do 2 godzin | Czas pieczenia: 30 minut | Liczba porcji: 9

Składniki

Ciasto

  • 100 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 600 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 80 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 40 g świeżych drożdży

Nadzienie

  • 0,5 kg jagód
  • 300 g twarogu półtłustego
  • 1 żółtko
  • 50 g masła (temp. pokojowa)
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Kruszonka

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 50 g zimnego masła


Przygotowanie

Rozczyn

1. Drożdże kruszymy do miski, dodajemy kilka łyżek mąki, jedną łyżkę cukru i szklankę letniego mleka. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.

2. Po upływie czasu do rozczynu przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy żółtka, cukier i cukier waniliowy. Chwilę wyrabiamy.

3. Masło roztapiamy w rondelku i wlewamy do ciasta. Ponownie wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Następnie naczynie z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Nadzienie

4. Do miski przekładamy twaróg, żółtko, miękkie masło i cukier puder. Mieszamy mikserem do połączenia składników.

Kruszonka

5. Składniki na kruszonkę łączymy razem i rozcieramy dłońmi, aż zaczną powstawać małe grudki.

6. Z ciasta formujemy kuleczki i układamy je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Całość przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut.

7. Jagody mieszamy z mąką ziemniaczaną.

8. W bułeczkach robimy wgłębienie, nakładamy porcję sera, a następnie po dwie łyżki jagód. Brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem, wierzch posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką.

9. Jagodzianki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut.



przepis na jagodzianki
Jagodzianki z serem


Przepis na jagodzianki z serem i kruszonką

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.4 / 5. Oddanych głosów: 44

Dodaj komentarz

osiemnaście − sześć =