Muffiny z Borówkami



Muffiny z borówkami to smaczne i bardzo szybkie w wykonaniu babeczki, które są uwielbiane przez dzieci, jak i dorosłych. Ich wykonanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut, ale ostrzegam, równie szybko znikają z talerza!

Muffinki z borówkami są bardzo miękkie, puszyste a dzięki owocom soczyste i jeszcze bardziej smaczne. Sprawdzą się świetnie jako pyszna przekąska w ciągu dnia, a także słodki posiłek do pracy.

Domowe muffinki możemy przygotować także z dodatkiem innych ulubionych owoców. Z pewnością Wam posmakują!

Składniki na 6 dużych babeczek:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki roztopionego masła 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2,5 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka jagód

Wykonanie:

  • Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i dokładnie mieszamy. 


  • Jajka, mleko i masło mieszamy w drugiej misce.
  • Mokre składniki dodajemy do suchych i dokładnie miksujemy. 
  • Jagody dodajemy do gotowego ciasta i delikatnie mieszamy.
  • Ciasto przelewamy do foremek


  • Wstawiamy do nagrzanego piekarnika  i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopniach, grzanie  góra dół.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.