Puszyste racuchy na kefirze

racuchy na kefirze

Niesamowicie puszyste i mięciutkie racuchy na kefirze. Super pomysł na szybkie i smaczne śniadanie, kolację czy słodki deser. Dzięki kefirowi ciasto na racuchy jest wyjątkowo lekkie i delikatne, a same racuchy są niesamowicie puszyste. Przepis na racuchy na kefirze jest prosty, szybki do przygotowania i nie wymaga użycia miksera. Potrzebujemy jedynie kilku prostych składników, które większość znajdzie w swojej kuchni.



Takie racuszki idealnie sprawdzą się na spontaniczne gotowanie w każdej chwili. Jeśli szukacie prostego przepisu na puszyste racuchy, które zachwycą całą rodzinę, to ten przepis na racuchy będzie idealnym wyborem. W kilka minut można przygotować przepyszne, złociste placuszki na kefirze, które świetnie smakują zarówno z cukrem pudrem, jak i owocami czy dżemem. Wypróbujcie ten sprawdzony i prosty przepis na racuchy na kefirze i cieszcie się smakiem domowej kuchni!

PUSZYSTE RACUCHY NA KEFIRZE – PRZEPIS

Składniki

  • 400 ml kefiru
  • 2 jajka rozmiar L
  • 3 łyżki cukru
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka sody
  • szczypta soli


Wykonanie

Ważne: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

  • Do miski wbić jajka, dodać kefir, cukier oraz sól. Całość razem wymieszać.
  • Sodę wymieszać z mąką, wsypać do pozostałych składników i wymieszać za pomocą rózgi kuchennej.
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz. Za pomocą łyżki wykładać porcję ciasta i smażyć na rumiano z obu stron.
  • Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać posypane cukrem pudrem.


Puszyste racuchy na kefirze
Puszyste racuchy na kefirze przepis
Puszyste racuchy na kefirze
Szybkie racuchy na kefirze
Puszyste racuchy na kefirze


Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 632

Dodaj komentarz

osiem + 9 =