
Niesamowicie puszyste i mięciutkie racuchy na kefirze. Super pomysł na szybkie i smaczne śniadanie, kolację czy słodki deser. Dzięki kefirowi ciasto na racuchy jest wyjątkowo lekkie i delikatne, a same racuchy są niesamowicie puszyste. Przepis na racuchy na kefirze jest prosty, szybki do przygotowania i nie wymaga użycia miksera. Potrzebujemy jedynie kilku prostych składników, które większość znajdzie w swojej kuchni.
Takie racuszki idealnie sprawdzą się na spontaniczne gotowanie w każdej chwili. Jeśli szukacie prostego przepisu na puszyste racuchy, które zachwycą całą rodzinę, to ten przepis na racuchy będzie idealnym wyborem. W kilka minut można przygotować przepyszne, złociste placuszki na kefirze, które świetnie smakują zarówno z cukrem pudrem, jak i owocami czy dżemem. Wypróbujcie ten sprawdzony i prosty przepis na racuchy na kefirze i cieszcie się smakiem domowej kuchni!
PUSZYSTE RACUCHY NA KEFIRZE – PRZEPIS
Składniki
- 400 ml kefiru
- 2 jajka rozmiar L
- 3 łyżki cukru
- 400 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka sody
- szczypta soli
Wykonanie
Ważne: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Do miski wbić jajka, dodać kefir, cukier oraz sól. Całość razem wymieszać.
- Sodę wymieszać z mąką, wsypać do pozostałych składników i wymieszać za pomocą rózgi kuchennej.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz. Za pomocą łyżki wykładać porcję ciasta i smażyć na rumiano z obu stron.
- Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać posypane cukrem pudrem.




