Szaszłyki z Kurczakiem i Warzywami – Idealne na Grilla i do Piekarnika



Szaszłyki to jedna z najczęściej przygotowywanych przekąsek podczas wspólnego grillowania. Domowe szaszłyki z kurczakiem i warzywami, pieczone na grillu smakują wyśmienicie.

Niestety nie każdy z nas posiada grilla i może przygotować takie smakołyki. Polecamy wówczas pyszne szaszłyki z piekarnika, które smakują równie dobrze. 

Szaszłyki z piekarnika to idealny pomysł na szybki posiłek w ciągu dnia, a także smaczny poczęstunek dla gości. Nie wymagają one dużego nakładu pracy, a smakują naprawdę świetnie. Sprawdźcie sami!



Składniki:

  • 1 filet z kurczaka – 400 g
  • mała cukinia – 180 g
  • cebula
  • papryka czerwona  200 g
  • 10 sztuk  pieczarek

Marynata do kurczaka:

  • 1/3 łyżeczki soli 
  • 1/3 łyżeczki pieprzu 
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • łyżka oliwy 
  • pęczek pietruszki 


Przygotowanie:

  • Kurczaka kroimy w kostkę ok 3cm. 
  • Składniki na marynatę umieszczamy w misce, dokładnie mieszamy. Dodajemy kurczaka, ponownie mieszamy. Odkładany na ok 1h.
  • Wszystkie warzywny dokładnie myjemy i kroimy na kawałki o podanej wielkości.
  • Składniki nabijany na patyczek w dowolnej kolejności zachowując różnorodność.
  • Szaszłyki pieczemy na grillu, ale można też piec je w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok 15-20 minut.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

cztery × trzy =