
Wielkanocna babka to jeden z wypieków, który kojarzy nam się z tymi świętami, powinna znaleźć się na każdym Wielkanocnym stole. Jednak nie zawsze mamy czas na jej przygotowanie, a przecież zależy nam na tym, by nasze wypieki były zarówno smaczne, jak i efektowne.
Mam dla Was super przepis na błyskawiczną babkę wielkanocną, którą przygotujecie w zaledwie 5 minut! Tę babkę wielkanocną można przygotować z prostych składników, bez użycia miksera. Nie ma potrzeby spędzać godzin w kuchni, by cieszyć się aromatyczną puszystą babką na Wielkanoc. W tym przepisie wszystko jest proste, szybkie i, co najważniejsze, przepyszne. Ta babka Wielkanocna w 5 minut to idealny wybór na świąteczny stół. Zapraszam na przepis!
WIELKANOCNA BABKA W 5 MINUT – PRZEPIS
Składniki
- 320 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 160 g cukru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 70 ml mleka
- 30 ml oleju
- sok z połowy cytryny
- skórka z całej cytryny
Lukier
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z cytryny
Wykonanie
- Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy.
- Do osobnej miski przekładamy jajka, olej, mleko, sok z cytryny, skórkę z cytryny i cukier, mieszamy. dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką do połączenia składników.
- Ciasto przekładamy do keksówki (u mnie 27×10 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50-55 min do suchego patyczka.
- Sok z cytryny mieszamy z cukrem pudrem tworząc lukier. Ilość cukru zależy od konsystencji lukru jaki chcemy uzyskać. Należy stopniowo dodawać cukier do soku z cytryny i sprawdzać gęstość lukru. Wykładamy na przestygniętą babkę.


