Wielkanocna babka w 5 minut

Wielkanocna babka w 5 minut przepis

Wielkanocna babka to jeden z wypieków, który kojarzy nam się z tymi świętami, powinna znaleźć się na każdym Wielkanocnym stole. Jednak nie zawsze mamy czas na jej przygotowanie, a przecież zależy nam na tym, by nasze wypieki były zarówno smaczne, jak i efektowne. 



Mam dla Was super przepis na błyskawiczną babkę wielkanocną, którą przygotujecie w zaledwie 5 minut! Tę babkę wielkanocną można przygotować z prostych składników, bez użycia miksera. Nie ma potrzeby spędzać godzin w kuchni, by cieszyć się aromatyczną puszystą babką na Wielkanoc. W tym przepisie wszystko jest proste, szybkie i, co najważniejsze, przepyszne. Ta babka Wielkanocna w 5 minut to idealny wybór na świąteczny stół. Zapraszam na przepis!

WIELKANOCNA BABKA W 5 MINUT – PRZEPIS

Składniki

  • 320 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 160 g cukru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 70 ml mleka 
  • 30 ml oleju
  • sok z połowy cytryny
  • skórka z całej cytryny

Lukier

  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny


Wykonanie

  • Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy. 

  • Do osobnej miski przekładamy jajka, olej, mleko, sok z cytryny, skórkę z cytryny i cukier, mieszamy. dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką do połączenia składników. 

  • Ciasto przekładamy do keksówki (u mnie 27×10 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50-55 min do suchego patyczka. 

  • Sok z cytryny mieszamy z cukrem pudrem tworząc lukier. Ilość cukru zależy od konsystencji lukru jaki chcemy uzyskać. Należy stopniowo dodawać cukier do soku z cytryny i sprawdzać gęstość lukru.  Wykładamy na przestygniętą babkę. 


Wielkanocna babka w 5 minut
Przepis na wielkanocną babkę w 5 minut
Wielkanocna babka z lukrem


Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 619

Dodaj komentarz

1 × pięć =