Wilgotne ciasto czekoladowe to prawdziwa uczta dla miłośników czekolady. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie 5 minut, a składniki niezbędne do jego wykonania z pewnością większość z Was posiada w swojej kuchni.
To szybkie ciasto czekoladowe sprawdzi się na wiele okazji. Nie ważne, czy to rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi czy popołudnie przy kawie. Kawałek dobrego ciasta zawsze będzie idealnym pomysłem na osłodę dnia.
WILGOTNE CIASTO CZEKOLADOWE – PRZEPIS
Składniki
- 320 g mąki pszennej
- 250 g cukru
- 2 łyżeczki sody
- 65 g kakao
- 1 łyżeczka czarnego kakao (opcjonalnie)
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 szklanka wrzątku
Polewa
- 100 g gorzkiej czekolady
- 80 ml śmietanki kremówki
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
Uwaga! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Wykonanie
- Mąkę pszenną wymieszać z kakao, sodą oraz cukrem.
- Olej wymieszać z jogurtem naturalnym, jajkami oraz szczyptą soli.
- Suche składniki wymieszać z mokrymi. Na koniec wlać szklankę wrzątku i wymieszać.
- Ciasto przełożyć do formy 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 45-50 minut. Odstawić do przestygnięcia.
- Polewa: Czekoladę połączyć ze śmietanką kremówką w kąpieli wodnej. Wyłożyć na ciasto i udekorować wiórkami kokosowymi.