Ciasto czekoladowe z borówkami

Ciasto czekoladowe z borówkami

Ciasto czekoladowe z borówkami to obowiązkowa pozycja do upieczenia w lecie i nie tylko. Przepis jest bardzo prosty, a ciasto wychodzi wilgotne, mięciutkie i przepyszne! W tym cieście można naprawdę się zakochać.



Borówki to zdecydowanie moje ulubione owoce. Ich oryginalny, lekko kwaskowaty smak, doskonale pasuje jako dodatek do wielu ciast i deserów. Dodatkowo są bogate w witaminy i minerały, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ciasto czekoladowe z dodatkiem borówek to idealne połączenie, które zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Ciasto idealnie sprawdzi się na różne okazje, jak i bez okazji do popołudniowej filiżanki kawy czy herbaty.

CIASTO CZEKOLADOWE Z BORÓWKAMI PRZEPIS

Składniki

  • 340 g mąki pszennej tortowej
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 125 ml oleju roslinnego
  • 30 g kakao
  • 160 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • 250 g borówek
  • cukier puder do posypania
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej


Przygotowanie

1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

2. Mąkę przesiewamy do miski i łączymy z kakao, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli.

3. Następnie wbijamy jajka i dodajemy jogurt naturalny, olej oraz cukier. Całość mieszamy do połączenia składników.

4. Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę.

5. Borówki mieszamy z mąką ziemniaczaną dokładnie je obtaczając i rozkładamy na cieście.

6. Pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

7. Ciasto po upieczeniu i przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem.



Przepis na ciasto czekoladowe z borówkami


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.6 / 5. Oddanych głosów: 51

Dodaj komentarz

14 − jedenaście =