Ciasto czekoladowe z borówkami to obowiązkowa pozycja do upieczenia w lecie i nie tylko. Przepis jest bardzo prosty, a ciasto wychodzi wilgotne, mięciutkie i przepyszne! W tym cieście można naprawdę się zakochać.
Borówki to zdecydowanie moje ulubione owoce. Ich oryginalny, lekko kwaskowaty smak, doskonale pasuje jako dodatek do wielu ciast i deserów. Dodatkowo są bogate w witaminy i minerały, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ciasto czekoladowe z dodatkiem borówek to idealne połączenie, które zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Ciasto idealnie sprawdzi się na różne okazje, jak i bez okazji do popołudniowej filiżanki kawy czy herbaty.
CIASTO CZEKOLADOWE Z BORÓWKAMI PRZEPIS
Składniki
- 340 g mąki pszennej tortowej
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 125 ml oleju roslinnego
- 30 g kakao
- 160 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo
- 250 g borówek
- cukier puder do posypania
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
2. Mąkę przesiewamy do miski i łączymy z kakao, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli.
3. Następnie wbijamy jajka i dodajemy jogurt naturalny, olej oraz cukier. Całość mieszamy do połączenia składników.
4. Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę.
5. Borówki mieszamy z mąką ziemniaczaną dokładnie je obtaczając i rozkładamy na cieście.
6. Pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
7. Ciasto po upieczeniu i przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem.