Domowa Nutella ze Śliwek



Domowa nutella ze śliwek, dla niektórych znana jako „śliwella” to bardzo smaczne powidło śliwkowe z dodatkiem kakao oraz czekolady. Jest to z pewnością zdrowsza wersja tradycyjnej nutelli, kupowanej w sklepie.

Nutella ze śliwek to idealny dodatek do różnego rodzaju naleśników, gofrów, kanapek czy deserów. Jest naprawdę przepyszna. Uwielbiają ją dzieci, ale także dorośli zachwycają się jej smakiem.

Domowa nutella ze śliwek wychodzi bardzo gęsta, klarowna, dzięki czemu świetnie się rozsmarowuje. Z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi nutelli i domowych dżemów.



PRZEPIS NA NUTELLĘ ZE ŚLIWEK

Składniki:

  • 3,5 kg śliwek węgierek
  • 4 łyżki kakao
  • 250 g cukru
  • 200 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

  • Śliwki dokładnie myjemy i oczyszczamy z pestek, następnie kroimy na ćwiartki.
  • Przesypujemy je do garnka z grubym dnem i zasypujemy cukrem. Jeśli śliwki nie są zbyt słodkie, należy dać więcej cukru, niż w przepisie.
  • Całość smażymy na małej mocy panika przez ok. 4 godziny, czas od czasu mieszając.
  • Gdy śliwki będą już rozgotowane, blędujemy je na gładki mus.


  • Następnie dodajemy czekoladę oraz kakao, mieszamy i ponownie smażymy przez około 30 minut, aż nasza nutella stanie się gęsta.
  • Pilnujcie, aby dżem nie przypalił się i nie przywarł do dna. Należy czas od czasu go pomieszać.
  • Gotową nutellę przekładamy do wyparzonych słoików i mocno zakręcamy.

Pasteryzowanie:

  • Zakręcone słoiki wkładamy do nagrzanego na 120 stopni piekarnika i pieczemy przez 25 minut.


2 komentarze

  1. Zrobiłam na próbę jedną porcję wyszło mi 6 słoiczków ale będę dorabiać bo bardzo nam posmakowała

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.