
Ciasto Wiśniowe Oreo to przepyszny wypiek, który zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie. Wiśnie i ciasteczka Oreo to dwa składniki, które idealnie się ze sobą komponują. Wiśnie z zalewy w galaretce są nieco kwaskowe a ciasteczka słodkie, moim zdaniem idealny duet. A to wszystko obtoczone delikatną masą śmietankową i puszystym biszkoptem.
Jeśli szukacie przepisu na coś wyjątkowego, ciasto Wiśniowe Oreo będzie strzałem w dziesiątkę! Idealnie sprawdzi się na święta, spotkania z przyjaciółki, rodzinne imprezy, jak i inne nadarzające się okazje. Ciasto nie tylko super smakuje, ale i pięknie sprezentuje się na stole. Po upieczeniu z pewnością będziecie zadowoleni z efektu. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA CIASTO WIŚNIOWE OREO
Składniki
Biszkopt
- 4 jajka rozmiar L
- 120 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 1 łyżka mąki ziemniaczane
- 150 g cukru
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
Masa
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 serka mascarpone
- 150 g ciasteczek oreo
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan-fix (opcjonalnie)
Galaretka z wiśniami
- 1 słoik wiśni w zalewie
- 2 galaretki wiśniowe
Wykonanie
Biszkopt
- Białka jajek przełożyć do misy miksera, dodać szczyptę soli i ubijać na puszystą pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania puszystej i szklistej masy. Następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka, jedno po drugim. Pod koniec wlać olej i zmiksować do połączenia składników.
- Mąkę przesiać z kakao i wymieszać. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do formy 20×30 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, grzanie góra dół. Piec około 25 minut, do suchego patyczka. Biszkopt odstawić do przestygnięcia a następnie podzielić na dwa blaty.
Galaretka z wiśniami
- Wiśnie odcedzić z kompotu, odstawić na bok. Do kompotu z wiśni dolać wody, tak by łącznie otrzymać 700 ml. Postawić na gaz i zagotować. Dodać galaretki wiśniowe, wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Do przestygniętej galaretki dodać wiśnie i odstawić do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wyłożyć na biszkopt, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Masa oreo
- Śmietankę kremówkę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę. By krem był stabilniejszy można wcześniej cukier puder wymieszać z śmietan-fix. Można oczywiście go pominąć, jednak masa będzie nieco mniej stabilna i sztywna. Otrzymaną masę podzielić na dwie części.
- Ciasteczka oreo pokruszyć, dodać do jednej części masy, zostawiając jednak nieco ciasteczek do dekoracji wierzchu ciasta.
- Masę z ciasteczkami oreo wyłożyć na galaretkę, przykryć biszkoptem a na nim rozprowadzić odłożoną masę śmietankową. Wierzch udekorować ciasteczkami oreo. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.



