Z pewnością większość z Was uwielbia hamburgery. Serwowany w większej formie, tak zwany Big Mac, zachwyciłby nie jednego głodomora. Co powiecie na sałatkę w takiej formie?
W tym wpisie mega oryginalna i przede wszystkim bardzo smaczna sałatka Big Mac. Z pewnością zachwyci podniebienia wszystkich wielbicieli hamburgerów i nie tylko.
Sałatka Big Mac od czasu, w którym wykonaliśmy ją po raz pierwszy, gości w naszym domu bardzo często. To nasza ulubiona sałatka warstwowa, zaraz po sałatce z gyrosa.
W jej skład wchodzi dobrze przyprawione mięso wołowe, które oczywiście możecie zastąpić wieprzowiną czy indykiem. Dodatki to chrupiące warzywa, sos z odpowiednią porcją czosnku, a także tradycyjna bułka do hamburgerów, która sprawia, że sałatka faktycznie wygląda jak Big Mac.
Sałatka Big Mac na imprezę!
Z pewnością każdy z Was, tak jak ja, szykując domową imprezę, chce zaskoczyć wszystkich smacznym i ciekawie przyrządzonym jedzeniem. Sałatka Big Mac to hit każdej imprezy, więc jeśli spodziewacie się gości, koniecznie musicie ją przygotować. Z pewnością będą zachwyceni nie tylko jej smakiem, ale także oryginalnym wyglądem.
Wszelkiego rodzaju sałatki warstwowe świetnie wyglądają w przeźroczystych salaterkach o regularnym kształcie. Zazwyczaj wybieram te w formie walca, bez żadnych zwężeń na dole, tak aby składniki były równomiernie rozłożone.
Poniżej zaprezentuję Wam super przepis na wyjątkową i mega smaczną sałatkę Big Mac. Z pewnością posmakuje Wam i Waszym gościom. Smacznego!
PRZEPIS NA SAŁATKĘ BIG MAC
Składniki
- 0,5 kg mielonego mięsa wołowego
- 3 bułki do hamburgerów (łącznie 160g)
- mix sałat (sałata lodowa z burakiem 150g)
- 1 pomidor
- 1 papryka czerwona
- 150g żółtego sera
- 3 małe ogórki konserwowe
Sos
- 1 cebula czerwona
- 3 małe ogórki konserwowe
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek majonezu
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka musztardy
- 3 łyżki pikantnego ketchupu
Przygotowanie
- Mięso smażymy na łyżce oleju, doprawiamy pieprzem, ostrą papryką, solą.
- Bułki kroimy na połówki. Spody kroimy w kostkę, górne części odkładamy na później.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy pokrojone dolne części bułki i smażymy, aż pieczywo się przyrumieni.
- Pomidora, paprykę, ser żółty kroimy w kostkę.
- Górne części bułki kroimy w dużą kostkę.
- Aby przygotować sos do hamburgerów, drobno siekamy cebule, czosnek, trzy ogórki konserwowe. Dodajemy majonez, jogurt, musztardę, ketchup i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną chilli.
W misce, w której chcemy podać sałatę, umieszczamy składniki następująco:
- grzanki,
- mięso
- 1/2 sosu
- papryka
- sałata
- pomidory
- 1/2 sosu
- ogórek
- ser żółty
- bułki