Najlepszy przepis na domowy dżem truskawkowy



Sezon truskawkowy niestety powoli dobiega końca. Warto więc zamknąć odrobinę truskawek w słoikach, przygotowując z nich pyszny dżem truskawkowy. Poniżej znajdziecie najlepszy przepis na domowy dżem truskawkowy, który z pewnością Wam posmakuje.

DOMOWY DŻEM TRUSKAWKOWY PRZEPIS

Czas gotowania: ok. 5 godzin | Liczba porcji: 5 słoików po 280 ml

Składniki

  • 2 kg truskawek
  • 400 g cukru
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie

  1. Truskawki myć, osuszyć i usunąć z nich szypułki.
  2. Następnie owoce wrzucić do dużego garnka i zasypać połową cukru.
  3. Odstawić na całą noc do lodówki, aby puściły sok.
  4. Na drugi dzień wstawić truskawki na kuchenkę, zagotować, następnie zmniejszyć gaz i skropić sokiem z cytryny.
  5. W trakcie gotowania, po ok. 1 godzinie dodać resztę cukru.
  6. Gotować do momentu, aż dżem zgęstnieje i ściemnieje (ok. 4 godziny).
  7. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować przez kilka minut we wrzątku.


Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 897

Dodaj komentarz

trzy × cztery =