
Sezon truskawkowy niestety powoli dobiega końca. Warto więc zamknąć odrobinę truskawek w słoikach, przygotowując z nich pyszny dżem truskawkowy. Poniżej znajdziecie najlepszy przepis na domowy dżem truskawkowy, który z pewnością Wam posmakuje.
DOMOWY DŻEM TRUSKAWKOWY PRZEPIS
Czas gotowania: ok. 5 godzin | Liczba porcji: 5 słoików po 280 ml
Składniki
- 2 kg truskawek
- 400 g cukru
- sok z połowy cytryny
Przygotowanie
- Truskawki myć, osuszyć i usunąć z nich szypułki.
- Następnie owoce wrzucić do dużego garnka i zasypać połową cukru.
- Odstawić na całą noc do lodówki, aby puściły sok.
- Na drugi dzień wstawić truskawki na kuchenkę, zagotować, następnie zmniejszyć gaz i skropić sokiem z cytryny.
- W trakcie gotowania, po ok. 1 godzinie dodać resztę cukru.
- Gotować do momentu, aż dżem zgęstnieje i ściemnieje (ok. 4 godziny).
- Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować przez kilka minut we wrzątku.
