Najlepszy Przepis na Domowy Dżem Truskawkowy



Sezon truskawkowy niestety powoli dobiega końca. Warto więc zamknąć odrobinę pysznych truskawek w słoikach, przygotowując z nich dżem truskawkowy. Poniżej znajdziecie najlepszy przepis na domowy dżem truskawkowy, który z pewnością Wam posmakuje.

Składniki:

  • 2 kg truskawek
  • 400 g cukru
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

  • Umyć, osuszyć truskawki i usunąć z nich szypułki.
  • Truskawki wrzucić do dużego garnka i zasypać połową cukru.


  • Odstawić na całą noc do lodówki, aby puściły sok.
  • Na drugi dzień wstawić truskawki na kuchnię, zagotować, następnie zmniejszyć gaz i skropić sokiem z cytryny.
  • W trakcie gotowania, po ok. godzinie dodać resztę cukru.
  • Gotować do momentu aż dżem zgęstnieje i sciemnieje, ok. 4 godziny.
  • Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować przez kilka minut we wrzątku.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.5 / 5. Oddanych głosów: 11

Dodaj komentarz

13 − trzy =