
Domowe chlebki naan z patelni – miękkie, puszyste i pachnące!
Te domowe chlebki naan to idealny dodatek do dań z kurczakiem w sosie, szczególnie kurczaka w sosie tika masala, różnego rodzaju gulaszy czy po prostu jako pyszna przekąska. Fajnie się sprawdza jako dodatek do grilla.
Przygotowywane na patelni, bez potrzeby piekarnika, są szybkie i wyjątkowo proste do zrobienia. Dzięki jogurtowi są niesamowicie delikatne, elastyczne i mają charakterystyczne pęcherzyki powietrza oraz lekko przypieczoną skórkę. Można podać je klasycznie, z masłem czosnkowym, lub nawet na słodko. Znikają w mgnieniu oka, zapraszam na przepis!
CHLEBKI NAAN – PRZEPIS
Składniki
- 310 g mąki pszennej
- 5 g suchych drożdży
- 80 g jogurtu greckiego
- 125 ml wody
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
Wykonanie
- Do miski przesiać mąkę. Dodać jogurt naturalny w temperaturze pokojowej, wodę (lekko ciepłą). Następnie wsypać suche drożdże, cukier, sól oraz wlać oliwę.
- Ciasto wymieszać a następnie wyrabiać do momentu, aż będzie idealnie gładkie, może być lekko klejące.
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnice obsypaną mąką. Chwilę wyrabiać i podzielić na osiem części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na placek o grubości ok. 3 mm.
- Placuszki ułożyć na blacie i przykryć ściereczką.
- Patelnię rozgrzać, przekładać kolejno placki i smażyć na rumiano z obu stron.


