Chlebki naan

Chlebki naan

Domowe chlebki naan z patelni – miękkie, puszyste i pachnące!

Te domowe chlebki naan to idealny dodatek do dań z kurczakiem w sosie, szczególnie kurczaka w sosie tika masala, różnego rodzaju gulaszy czy po prostu jako pyszna przekąska. Fajnie się sprawdza jako dodatek do grilla.



Przygotowywane na patelni, bez potrzeby piekarnika, są szybkie i wyjątkowo proste do zrobienia. Dzięki jogurtowi są niesamowicie delikatne, elastyczne i mają charakterystyczne pęcherzyki powietrza oraz lekko przypieczoną skórkę. Można podać je klasycznie, z masłem czosnkowym, lub nawet na słodko. Znikają w mgnieniu oka, zapraszam na przepis!

CHLEBKI NAAN – PRZEPIS

Składniki

  • 310 g mąki pszennej 
  • 5 g suchych drożdży
  • 80 g jogurtu greckiego
  • 125 ml wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli


Wykonanie

  1. Do miski przesiać mąkę. Dodać jogurt naturalny w temperaturze pokojowej, wodę (lekko ciepłą). Następnie wsypać suche drożdże, cukier, sól oraz wlać oliwę.

  2. Ciasto wymieszać a następnie wyrabiać do momentu, aż będzie idealnie gładkie, może być lekko klejące.

  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

  4. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnice obsypaną mąką. Chwilę wyrabiać i podzielić na osiem części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na placek o grubości ok. 3 mm.

  5. Placuszki ułożyć na blacie i przykryć ściereczką.

  6. Patelnię rozgrzać, przekładać kolejno placki i smażyć na rumiano z obu stron.


Chlebki naan przepis
Chlebki naan przepis


Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 790

Dodaj komentarz

piętnaście + 11 =