Ciasto Chrupek to bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Na pewno posmakuje każdemu miłośnikowi kremowo-budyniowych mas. Jest to jeden z faworytów, pośród ciast bez pieczenia w moim domu. Wszyscy je bardzo uwielbiamy, a ja przygotowuję je bardzo często ze względu na prostotę i szybkość wykonania.
Ciasto Chrupek bez pieczenia robi się naprawdę szybko. Wystarczy przygotować masę budyniową i zakupić herbatniki oraz mini biszkopty. Następnie ułożyć odpowiednio warstwy i wstawić ciasto na chwilę do lodówki. Później zostaje nam tylko rozkoszowanie się jego cudownym smakiem.
Sama nazwa ciasta wywodzi się z tego, że mini biszkopty są bardzo chrupiące. Zawsze dzieciaki proszą, abym przygotowała im ciasto chrupek, dlatego oficjalnie zostało tak nazwane w naszym domu.
Jeśli domowe ciasta bez pieczenia tak jak mi przypadły Wam do gustu, koniecznie musicie wypróbować ten przepis, jestem pewna, że zachwyci Wasze podniebienia.
PRZEPIS NA CIASTO CHRUPEK BEZ PIECZENIA
Składniki
Forma 24×24
- 1,2 l mleka 2%
- 200 g masła
- 3 budynie śmietankowe
- 2/3 szklanki cukru
- 2 cukry wanilinowe
- 4 łyżki mąki
Dodatkowo
- 160 g herbatników ciemnych
- 1 opakowanie mini biszkoptów
- kakao
Przygotowanie
- 1 l mleka zagotować z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego. W pozostałej części mleka rozpuścić budynie oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszać.
- Kiedy mleko zacznie się gotować, wlać mieszankę budyniową, energicznie mieszać, by nie powstały grudki. Gotować do momentu otrzymania gęstej budyniowej masy. Gotową masę ostawić do przestygnięcia.
- Blaszkę 24×24 wyłożyć papierem do pieczenia, następnie poukładać na niej warstwę herbatników.
- Masło utrzeć na puszysty krem, stopniowo dodawać do niego po łyżce budyniu, cały czas miksując, do uzyskania jednolitej masy.
- Połowę gotowej masy wyłożyć na herbatniki, a na nią ułożyć kolejną warstwę herbatników.
- Na herbatniki wyłożyć pozostałą masę, wygładzić wierzch. Na masie ułożyć mini biszkopty. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na całą noc. Oprószyć kakaem.