Kurczak w sosie parmezanowym

Kurczak w sosie parmezanowym

Zapraszam na pyszne i szybkie w przygotowaniu danie, którym jest kurczak w sosie parmezanowym. Jak sama nazwa mówi, głównym składnikiem tego dania jest parmezan. Dzięki niemu cała potrawa jest bardzo wyrazista w smaku i aromatyczna.



Przygotowanie kurczaka w sosie parmazanowym zajmuje dosłownie 30 minut. Sos jest niesamowicie kremowy i pyszny a kurczak bardzo delikatny. Można go zaserwować z ziemniakami, ryżem, kaszą czy makaronem. U nas kurczaka w sosie parmezanowym podaję z ziemniakami a do tego obowiązkowa surówka z pora.

Kurczak w sosie parmazanowym to bardzo szybkie i pyszne danie, które świetnie smakuje nawet po odgrzaniu. Należy pamiętać, że sos w lodówce zgęstnieje, jednak po odgrzaniu wróci do swojej konsystencji. Zapraszam do zapoznania się z przepisem!

KURCZAK W SOSIE PARMEZANOWYM – PRZEPIS

Składniki

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 300 ml bulionu 
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 50 g tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 50 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 1 łyżka oleju
  • papryka słodka
  • pieprz


Wykonanie

  • Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, doprawić z obu stron pieprzem i słodką papryką. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć kurczaka i podsmażyć z obu stron na rumiano. 
  • Następnie mięso zalać gorącym bulionem, dodać sos sojowy i dusić pod przykryciem około 20 minut. 
  • Po upływie czasu wlać śmietankę kremówkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną oraz parmezanem i wymieszać. Całość gotować na małej mocy palnika, co jakiś czas mieszając do momentu, aż sos zgęstnieje. 
  • Kurczaka podawać z ziemniakami, ryżem, kaszą lub makaronem. 


Kurczak w sosie parmezanowym przepis
Kurczak w sosie parmezanowym na obiad
Kurczak w sosie parmezanowym w 30 minut
Przepis na kurczaka w sosie parmezanowym


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.8 / 5. Oddanych głosów: 28

Dodaj komentarz

jeden × 3 =