Zapraszam na pyszne i szybkie w przygotowaniu danie, którym jest kurczak w sosie parmezanowym. Jak sama nazwa mówi, głównym składnikiem tego dania jest parmezan. Dzięki niemu cała potrawa jest bardzo wyrazista w smaku i aromatyczna.
Przygotowanie kurczaka w sosie parmazanowym zajmuje dosłownie 30 minut. Sos jest niesamowicie kremowy i pyszny a kurczak bardzo delikatny. Można go zaserwować z ziemniakami, ryżem, kaszą czy makaronem. U nas kurczaka w sosie parmezanowym podaję z ziemniakami a do tego obowiązkowa surówka z pora.
Kurczak w sosie parmazanowym to bardzo szybkie i pyszne danie, które świetnie smakuje nawet po odgrzaniu. Należy pamiętać, że sos w lodówce zgęstnieje, jednak po odgrzaniu wróci do swojej konsystencji. Zapraszam do zapoznania się z przepisem!
KURCZAK W SOSIE PARMEZANOWYM – PRZEPIS
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 300 ml bulionu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 50 g tartego parmezanu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 50 ml śmietanki kremówki 30 %
- 1 łyżka oleju
- papryka słodka
- pieprz
Wykonanie
- Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, doprawić z obu stron pieprzem i słodką papryką. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć kurczaka i podsmażyć z obu stron na rumiano.
- Następnie mięso zalać gorącym bulionem, dodać sos sojowy i dusić pod przykryciem około 20 minut.
- Po upływie czasu wlać śmietankę kremówkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną oraz parmezanem i wymieszać. Całość gotować na małej mocy palnika, co jakiś czas mieszając do momentu, aż sos zgęstnieje.
- Kurczaka podawać z ziemniakami, ryżem, kaszą lub makaronem.