
Ciasto Pawełek – pyszny deser inspirowany kultowym batonikiem
Ciasto Pawełek to idealny wypiek dla miłośników czekoladowych słodkości. Zainspirowane popularnym batonem o nazwie Pawełek, ciasto łączy w sobie intensywny smak czekoladowych batoników Pawełek, delikatny krem śmietankowy i puszyste warstwy biszkoptu.
Ciasto Pawełek to deser, który świetnie sprawdzi się zarówno na rodzinne spotkania, jak i wyjątkowe okazje, a szczególnie zbliżające się święta. Nie tylko pięknie się prezentuje, ale też zachwyca smakiem, któremu ciężko się oprzeć! Jeśli lubicie oryginalne wypieki z charakterem, to ciasto Pawełek z pewnością Wam się spodoba. Przekonajcie się, sami jak łatwo można przygotować coś wyjątkowego i pysznego!
CIASTO PAWEŁEK – PRZEPIS
Składniki
BISZKOPT
- 5 jajek
- 130 g mąki pszennej
- 35 g kakao
- 150 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
KREM
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 4 batoniki “Pawełek” o smaku toffi
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan-fix
DODATOKOWO
- 50 g gorzkiej czekolady
Wykonanie
- Batoniki Pawełki włożyć do lodówki, będą się lepiej kroiły.
- Białka jajek ubić na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania puszystej i szklistej masy. Następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka, miksować do połączenia składników. Pod koniec wlać olej.
- Mąki i kakao przesiać, wymieszać. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć do formy 20×30 cm, wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec przez 25 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia, a następnie podzielić na dwa blaty.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę i mascarpone przełożyć do misy miksera. Cukier puder wymieszać ze śmietan-fix i dodać do śmietanki i mascarpone. Całość przemieszać rózgą kuchenną i ubić na puszystą masę. Gotową masę podzielić na dwie części w stosunku 2:1 Mniejszą część masy odłożyć na bok a do pozostałej dodać łyżkę kawy rozpuszczanej i pokrojone w kostkę batoniki Pawełki.
- Na pierwszy blat biszkopta przełożyć krem z Pawełkami i przykryć drugim blatem biszkopta. Na wierzch wyłożyć odłożoną masę śmietankową i udekorować gorzką czekoladą.




