Ciasto Pawełek

Ciasto Pawełek


Ciasto Pawełek – pyszny deser inspirowany kultowym batonikiem

Ciasto Pawełek to idealny wypiek dla miłośników czekoladowych słodkości. Zainspirowane popularnym batonem o nazwie Pawełek, ciasto łączy w sobie intensywny smak czekoladowych batoników Pawełek, delikatny krem śmietankowy i puszyste warstwy biszkoptu.

Ciasto Pawełek to deser, który świetnie sprawdzi się zarówno na rodzinne spotkania, jak i wyjątkowe okazje, a szczególnie zbliżające się święta. Nie tylko pięknie się prezentuje, ale też zachwyca smakiem, któremu ciężko się oprzeć! Jeśli lubicie oryginalne wypieki z charakterem, to ciasto Pawełek z pewnością Wam się spodoba. Przekonajcie się, sami jak łatwo można przygotować coś wyjątkowego i pysznego!



CIASTO PAWEŁEK – PRZEPIS

Składniki

BISZKOPT

  • 5 jajek
  • 130 g mąki pszennej
  • 35 g kakao
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

KREM

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 4 batoniki “Pawełek” o smaku toffi
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fix

DODATOKOWO

  • 50 g gorzkiej czekolady


Wykonanie

  • Batoniki Pawełki włożyć do lodówki, będą się lepiej kroiły. 

  • Białka jajek ubić na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania puszystej i szklistej masy. Następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka, miksować do połączenia składników. Pod koniec wlać olej. 

  • Mąki i kakao przesiać, wymieszać. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć do formy 20×30 cm, wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec przez 25 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia, a następnie podzielić na dwa blaty. 

  • Schłodzoną śmietankę kremówkę i mascarpone przełożyć do misy miksera. Cukier puder wymieszać ze śmietan-fix i dodać do śmietanki i mascarpone. Całość przemieszać rózgą kuchenną i ubić na puszystą masę. Gotową masę podzielić na dwie części w stosunku 2:1 Mniejszą część masy odłożyć na bok a do pozostałej dodać łyżkę kawy rozpuszczanej i pokrojone w kostkę batoniki Pawełki. 

  • Na pierwszy blat biszkopta przełożyć krem z Pawełkami i przykryć drugim blatem biszkopta. Na wierzch wyłożyć odłożoną masę śmietankową i udekorować gorzką czekoladą. 


Ciasto Pawełek przepis
Przepis na ciasto Pawełek
Ciasto z batonikami Pawełek
Ciasto z Pawełkami
Przepis na ciasto z Pawełkami


Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 679

Dodaj komentarz

cztery × cztery =