Tradycyjna szarlotka na kruchym spodzie

Tradycyjna szarlotka na kruchym spodzie


Tradycyjna szarlotka na kruchym spodzie – klasyka i wyjątkowy smak


Szarlotka to jedno z tradycyjnych ciast, które przywołują najpiękniejsze wspomnienia z dzieciństwa. Zapach pieczonych jabłek, cynamonu oraz kruchego ciasta unoszący się po całym domu. Ten klasyczny wypiek, sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje. Będzie świetnym wyborem jako dodatek do popołudniowej kawy, ale także świetnie zaprezentuje się na świątecznym stole.

Moja szarlotka na kruchym spodzie łączy delikatne, maślane ciasto z soczystym nadzieniem jabłkowym z nutą cynamonu. Ta szarlotka jest naprawdę prosta w przygotowaniu, a jednocześnie zachwycająca wyjątkowym smakiem i prostotą wykonania. Wypróbujcie ten przepis i przekonajcie się sami, jak łatwo można stworzyć domowe, pachnące ciasto z jabłkami, które pokochają wszyscy domownicy!

TRADYCYJNA SZARLOTKA NA KRUCHYM SPODZIE – PRZEPIS

Składniki

  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 żółtka
  • 60 g cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Dodatkowo

  • 1,5 kg jabłek szara reneta
  • cukier puder do posypania
  • cynamon


Wykonanie

  • Do miski przełożyć składniki na kruche ciasto – przesianą mąkę, pokrojone w kostkę zimne masło, żółtka, śmietanę, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Całość razem zagnieść za pomocą robota lub ręcznie. 

  • Oddzielić około 1/3 ciasta, uformować w kulkę, owinąć folią spożywczą i wstawić do zamrażarki. Pozostałe ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę 24×24 cm wcześnie wyścieloną papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać i wstawić do lodówki na 30 minut. 

  • Po upływie czasu blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 15 minut. 

  • Jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Następnie zetrzeć na mandolinie na cieniutkie plasterki. Dodać odrobinę cynamonu i wymieszać.

  • Na podpieczony spód wyłożyć jabłka.

  • Z zamrażarki wyjąć ciasto i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, bezpośrednio do blaszki. 

  • Szarlotkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około godzinę, do zarumienienia. 

  • Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 


Przepis na tradycyjną szarlotka na kruchym spodzie
Tradycyjna szarlotka na kruchym spodzie
Przepis na tradycyjną szarlotka na kruchym spodzie


Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 474

Dodaj komentarz

dwanaście + trzynaście =