
Tradycyjna szarlotka na kruchym spodzie – klasyka i wyjątkowy smak
Szarlotka to jedno z tradycyjnych ciast, które przywołują najpiękniejsze wspomnienia z dzieciństwa. Zapach pieczonych jabłek, cynamonu oraz kruchego ciasta unoszący się po całym domu. Ten klasyczny wypiek, sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje. Będzie świetnym wyborem jako dodatek do popołudniowej kawy, ale także świetnie zaprezentuje się na świątecznym stole.
Moja szarlotka na kruchym spodzie łączy delikatne, maślane ciasto z soczystym nadzieniem jabłkowym z nutą cynamonu. Ta szarlotka jest naprawdę prosta w przygotowaniu, a jednocześnie zachwycająca wyjątkowym smakiem i prostotą wykonania. Wypróbujcie ten przepis i przekonajcie się sami, jak łatwo można stworzyć domowe, pachnące ciasto z jabłkami, które pokochają wszyscy domownicy!
TRADYCYJNA SZARLOTKA NA KRUCHYM SPODZIE – PRZEPIS
Składniki
- 350 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 żółtka
- 60 g cukru pudru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo
- 1,5 kg jabłek szara reneta
- cukier puder do posypania
- cynamon
Wykonanie
- Do miski przełożyć składniki na kruche ciasto – przesianą mąkę, pokrojone w kostkę zimne masło, żółtka, śmietanę, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Całość razem zagnieść za pomocą robota lub ręcznie.
- Oddzielić około 1/3 ciasta, uformować w kulkę, owinąć folią spożywczą i wstawić do zamrażarki. Pozostałe ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę 24×24 cm wcześnie wyścieloną papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Po upływie czasu blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 15 minut.
- Jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Następnie zetrzeć na mandolinie na cieniutkie plasterki. Dodać odrobinę cynamonu i wymieszać.
- Na podpieczony spód wyłożyć jabłka.
- Z zamrażarki wyjąć ciasto i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, bezpośrednio do blaszki.
- Szarlotkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około godzinę, do zarumienienia.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


