Pasta z ciecierzycy

Pasta z ciecierzycy

Pasta z ciecierzycy to jedna z moich ulubionych past, którą można smarować nie tylko kanapki. Przepis jest bardzo prosty, a pasta niesamowicie pyszna. Sycąca dzięki ciecierzycy, a suszone pomidory i przyprawy dodają jej charakteru i wyrazistości.



Ciecierzyca to świetne źródło białka, witamin i błonnika, dlatego warto włączyć ją do swojej codziennej diety. Domowa pasta z ciecierzycy będzie idealnym dodatkiem do chleba czy krakersów, lub można wykorzystać ją jako dip do warzyw. Zapraszam do wypróbowania przepisu!

PASTA Z CIECIERZYCY PRZEPIS

Składniki

  • 1 duży słoik ciecierzycy
  • 5 suszonych pomidorów z zalewy
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól
  • pieprz


Przygotowanie

  • Ciecierzycę odsączamy z zalewy i przekładamy do kielicha blendera.
  • Następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory oraz pozostałe składniki.
  • Całość blendujemy do uzyskania jednolitej pasty.
  • Gotową pastę można przechowywać w lodówce przez kilka dni.


przepis na pastę z ciecierzycy
pasta do chleba z ciecierzycy


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Dodaj komentarz

dziesięć + trzy =