Pasta z ciecierzycy to jedna z moich ulubionych past, którą można smarować nie tylko kanapki. Przepis jest bardzo prosty, a pasta niesamowicie pyszna. Sycąca dzięki ciecierzycy, a suszone pomidory i przyprawy dodają jej charakteru i wyrazistości.
Ciecierzyca to świetne źródło białka, witamin i błonnika, dlatego warto włączyć ją do swojej codziennej diety. Domowa pasta z ciecierzycy będzie idealnym dodatkiem do chleba czy krakersów, lub można wykorzystać ją jako dip do warzyw. Zapraszam do wypróbowania przepisu!
PASTA Z CIECIERZYCY PRZEPIS
Składniki
- 1 duży słoik ciecierzycy
- 5 suszonych pomidorów z zalewy
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy
- ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Ciecierzycę odsączamy z zalewy i przekładamy do kielicha blendera.
- Następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory oraz pozostałe składniki.
- Całość blendujemy do uzyskania jednolitej pasty.
- Gotową pastę można przechowywać w lodówce przez kilka dni.