
Jajka na wypasie to przepyszna przekąska, która świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Potrawa pięknie prezentuje się na stole i z pewnością zachwyci swoim smakiem nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Przepis na jajka na wypasie jest bardzo prosty i nie wymaga skomplikowanych składników. Oprócz jajek, które grają pierwsze skrzypce w tej przystawce znajdziemy jeszcze pyszny sos, który składa się z jogurtu naturalnego, majonezu, tartego chrzanu, ogórków konserwowych, czerwonej cebuli, pieczarek marynowanych i szczypiorku. Całość smakuje i prezentuje się naprawdę fantastycznie! Polecamy również sprawdzić nasz wcześniejszy przepis na jajka w sosie rosyjskim.
JAJKA NA WYPASIE PRZEPIS
Składniki
- 3-4 jajka
- 3 ogórki konserwowe
- 1 cebula czerwona
- 8 pieczarek marynowanych
- 3 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka tartego chrzanu
- 2 łyżeczki musztardy stołowej
- sól
- pieprz
- pęczek szczypiorku
Przygotowanie
1. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na połówki.
2. Pieczarki marynowane, ogórki konserwowe i czerwoną cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
3. Szczypiorek drobno posiekać.
4. Majonez wymieszać z jogurtem, tartym chrzanem oraz musztardą. Dodać szczyptę soli oraz pieprzu i wymieszać.
5. Do miski przełożyć pokrojone w kosteczkę składniki, dodać sos i całość wymieszać.
6. Gotowy sos wyłożyć na półmisek, a na nim ułożyć połówki jajek.
7. Wierzch posypać szczypiorkiem.

