Kapusta z grochem i grzybami to nic innego jak wigilijna kapusta z dodatkiem łuskanego grochu. Ja zazwyczaj wybieram groch połówki, ale możecie również użyć całego. Wówczas należy pamiętać, by wydłużyć czas gotowania. Groch z kapustą to tradycyjne danie wigilijne, które pojawia się w praktycznie każdym domu podczas świąt. Przynajmniej u nas od kąt pamiętam, zawsze gościła na świątecznym stole.
Poniżej w kilku krokach opisałam jak przygotować groch z kapustą, czy też kapustę z grochem. Jest to nasz rodzinny przepis, według którego co roku przygotowujemy do danie. Przepis wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowany a składniki ogólnodostępne. Dlatego też zachęcam Was do wypróbowania przepisu w te Święta!
KAPUSTA Z GROCHEM – PRZEPIS
Składniki
- 500 g grochu łuskanego (połówki)
- 1000 g kiszonej kapusty (z marchewką)
- 2 cebule
- garść suszonych grzybów
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna pieprzu
- 1 liść laurowy
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- cukier
Wykonanie
- Groch płuczemy pod zimną wodą. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia groch odcedzamy, zalewamy zimną wodą i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. (około 50 minut).
- Kapustę kiszoną płuczemy w zimnej wodzie i siekamy na mniejsze kawałki. Następnie przekładamy do większego garnka. Dodajemy do niej grzyby, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz. Wlewamy 2 szklanki wody i gotujemy przez 30 minut.
- Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i podsmażamy pokrojone w kosteczkę cebule.
- Do garnka z ugotowaną kapustą dodajemy groch, suszone grzyby i podsmażoną cebulę. Całość mieszamy i gotujemy na małej mocy palnika przez 35 minut.
- Pod koniec gotowania kapusty przygotowujemy zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i całość smażymy przez minutę. Następnie przekładamy ją do garnka i mieszamy.
- Sprawdzamy smak i doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą cukru.